Zupa krem z żółtych warzyw z oliwkami i serem

Mam wrażenie, że ostatnio zupy zrobiły się bardzo modne. Wygląda na to, że coraz częściej zwracamy uwagę na składniki i wybieramy te które są naturalne. I słusznie! Bo po co kombinować, kiedy można przyrządzić pyszną zupę niemal kwadrans.

 

Dziś proponuję zupę z żółtych warzyw, z dodatkiem oliwek i sera typu feta.

 

Składniki


    • 3 żółte papryki

 

    • 4 duże ziemniaki

 

    • 1 cebula

 

    • 5 marchewek

 

      • łyżka masła klarowanego

 

      • kostka sera typu feta

 

    • opakowanie oliwek (wedle upodobań: czarne, zielone itp.)

 

    • bazylia

 

    • sól

 

  • pieprz

 

Jeśli macie mało czasu (tak jak ja), możecie użyć gotowej mieszanki mrożonych warzyw. Mrożenie jest procesem, dzięki któremu jedzenie zachowuje najwięcej wartości odżywczych. Można powiedzieć, że takie produkty są najbardziej zbliżone do świeżych warzyw i owoców, pod względem smaku, zapachu, koloru itp.

Do wody wrzucamy pokrojone warzywa i gotujemy aż staną się miękkie. Dodajemy przyprawy. Jak zupa lekko ostygnie, miksujemy blenderem, aż uzyskamy gładką masę.

Na końcu dodajemy pokrojoną w kostkę fetę i oliwki.

Smacznego!

Podziel się:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *