To prawdziwa symfonia smaków: na początku słodycz marchewki i batatów, później dochodzi do tego smak ostrej papryki a na końcu pojawia się kwaśna limonka. Brzmi ciekawie?
Składniki
- 1 czerwona papryka
- 2 małe bataty
- 3 ziemniaki
- 4 marchewki
- 1 ząbek czosnku
- 2 cebule czerwone
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 łyżka masła orzechowego (95-100% zawartości orzeszków – tyle powinno mieć w składzie)
- pół szklanki orzeszków ziemnych
- 2 limonki
- 4 łyżki soczewicy czerwonej
- łyżeczka kminu rzymskiego
- łyżeczka cynamonu
- łyżeczka bazylii
- łyżeczka oregano
- sól
- pieprz
- olej kokosowy (1 łyżka)
Obieramy warzywa: ziemniaki, marchewkę, bataty, cebulę i czosnek. Kroimy w kostkę. Rozgrzewamy na patelni olej kokosowy i smażymy czerwoną cebulkę aż się zeszkli i nabierze ciemniejszego koloru, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, czosnek i przyprawy: cynamon, kumin oraz zioła. Następnie dodajemy resztę surowych warzyw i mieszamy co jakiś czas na patelni przez 10-15 minut. Całość wrzucamy do wody i gotujemy około 25 minut. Pod koniec gotowania dodajemy soczewicę, pomidory, sól, pieprz oraz masło orzechowe i gotujemy przez kolejne 10 minut. Zupę można posypać orzeszkami albo prażonym słonecznikiem.
Smacznego!
rewelacyjne połaczenie składników, musi świetnie smakować!