Zupa afrykańska – takiego smaku się nie spodziewasz!

To prawdziwa symfonia smaków: na początku słodycz marchewki i batatów, później dochodzi do tego smak ostrej papryki a na końcu pojawia się kwaśna limonka. Brzmi ciekawie?

 

Składniki

  • 1 czerwona papryka
  • 2 małe bataty
  • 3 ziemniaki
  • 4 marchewki
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 cebule czerwone
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 łyżka masła orzechowego (95-100% zawartości orzeszków – tyle powinno mieć w składzie)
  • pół szklanki orzeszków ziemnych
  • 2 limonki
  • 4 łyżki soczewicy czerwonej
  • łyżeczka kminu rzymskiego
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka bazylii
  • łyżeczka oregano
  • sól
  • pieprz
  • olej kokosowy (1 łyżka)

 

Obieramy warzywa: ziemniaki, marchewkę, bataty, cebulę i czosnek. Kroimy w kostkę. Rozgrzewamy na patelni olej kokosowy i smażymy czerwoną cebulkę aż się zeszkli i nabierze ciemniejszego koloru, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, czosnek i przyprawy: cynamon, kumin oraz zioła. Następnie dodajemy resztę surowych warzyw i mieszamy co jakiś czas na patelni przez 10-15 minut. Całość wrzucamy do wody i gotujemy około 25 minut. Pod koniec gotowania dodajemy soczewicę, pomidory, sól, pieprz oraz masło orzechowe i gotujemy przez kolejne 10 minut. Zupę można posypać orzeszkami albo prażonym słonecznikiem.

Smacznego!

Podziel się:

One thought on “Zupa afrykańska – takiego smaku się nie spodziewasz!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *