Jeśli lubisz dania typu fast food, ale wolisz coś zdrowszego, to wypróbuj zapiekankę z warzywami i serem pleśniowym.
Składniki
- 4-5 dużych ziemniaków
- 1 duża czerwona papryka
- 2 czerwone cebule
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki papryki czerwonej
- passata pomidorowa – mały słoiczek (można ją zastąpić sprawdzonym sosem pomidorowym albo ajvarem)
- łyżeczka soli
- przyprawy: oregano, tymianek alb zioła prowansalskie – wedle upodobań
- opakowanie sera camembert
- Ziemniaki dokładnie myjemy i obieramy, a następnie kroimy w grubą kostkę. Wrzucamy do miski i dodajemy olej, passatę (lub sos pomidorowy) oraz przyprawy i dokładnie mieszamy.
- Paprykę, cebulę i czosnek również kroimy i dodajemy do pozostałych składników.
- Pieczemy w temperaturze 200 stopni minimum 40 minut, aż ziemniaki będą miękkie i mocno przyrumienione.
- Pod koniec pieczenia dodajemy ser pleśniowy.
Do tego dobre wytrawne czerwone wino.
Smacznego!