Zapiekanka z warzywami i serem pleśniowym

Jeśli lubisz dania typu fast food, ale wolisz coś zdrowszego, to wypróbuj zapiekankę z warzywami i serem pleśniowym.

Składniki


  • 4-5 dużych ziemniaków
  • 1 duża czerwona papryka
  • 2 czerwone cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki papryki czerwonej
  • passata pomidorowa – mały słoiczek (można ją zastąpić sprawdzonym sosem pomidorowym albo ajvarem)
  • łyżeczka soli
  • przyprawy: oregano, tymianek alb zioła prowansalskie – wedle upodobań
  • opakowanie sera camembert
  1. Ziemniaki dokładnie myjemy i obieramy, a następnie kroimy w grubą kostkę. Wrzucamy do miski i dodajemy olej, passatę (lub sos pomidorowy) oraz przyprawy i dokładnie mieszamy.
  2. Paprykę, cebulę i czosnek również kroimy i dodajemy do pozostałych składników.
  3. Pieczemy w temperaturze 200 stopni minimum 40 minut, aż ziemniaki będą miękkie i mocno przyrumienione.
  4. Pod koniec pieczenia dodajemy ser pleśniowy.

Do tego dobre wytrawne czerwone wino.

Smacznego!

Podziel się:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *