Zapiekanka ziemniaczana z indyjskim sosem

Po ostatniej wizycie w krakowskim barze wegańskim Momo, wpadł mi do głowy pomysł na przepis. Inspirowany kuchnią indyjską.

 

Indyjski sos z masła orzechowego


  • 3 łyżki masła orzechowego
  • pół cytryny
  • szczypta kuminu
  • pół szklanki passaty pomidorowej albo przecieru z pomidorów
  • łyżeczka cukru trzcinowego (o ile samo masło już nie jest mocno przesłodzone)
  • łyżeczka wędzonej papryki
  • szczypta soli
  • szczypta ostrej papryki

Zapiekanka ziemniaczana


  • 0,5 kg młodych ziemniaków
  • passata pomidorowa
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryka czerwona
  • sól
  • pieprz
  • łyżeczka czarnuszki
  • łyżeczka wędzonej papryki
  • odrobina oleju lub masła klarowanego
  • zioła: oregano, rozmaryn

Przyprawy, które wymieniłam dostaniecie w większości supermarketów.

Wykonanie


  1. Obieramy ziemniaki i gotujemy w osolonej wodzie około 20-25 minut.
  2. W tym czasie kroimy cebulkę i paprykę, podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu przez minimum 10-15 minut.
  3. Składniki sosu miksujemy blenderem na gładką masę, kosztujemy i jeśli będzie za mało gęsty, dolewamy trochę wody.
  4. Ugotowane ziemniaki kroimy w talarki, posypujemy cebulką i papryką, dodajemy pomidorki. Następnie zioła i polewamy passatą pomidorową. Posypujemy papryczką i czarnuszką.
  5. Pieczemy 20 min w temperaturze 180 stopni.

Podajemy z sosem.

Smacznego!

Podziel się:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *