Zapiekanka z batatów z warzywami i rukolą

Dlaczego zakochałam się w batatach?

Oto kilka powodów dla których warto jeść te słodkie ziemniaki!

 

  1. Są mało skomplikowane w przygotowaniu, wystarczy je obrać, pokroić i wstawić do piekarnika lub ugotować.
  2. Można dodawać je niemal do wszystkiego: zup, sosów, dań głównych a nawet zrobć z nich deser!
  3. Według badań, bataty zmniejszają ryzyko chorób nowotworowych i pozytywnie wpływają na wzrok oraz układ krążenia (źródło: poradnik zdrowie).
  4. Jestem uzależniona od chipsów więc dla mnie bataty są wybawieniem. Robię z nich taką przekąskę w piekarniku.
  5. Można zrobić z nich pyszne puree: rozmarować batata na kanapce i zajadać np. z owocami albo masłem orzechowym.

Poniżej przepis na pyszną zapiekankę z batatów i dodatkiem rukoli

 

Składniki na zapiekankę z batatów


  • 2 bataty
  • 3 marchewki
  • 2-3 pomidory
  • rukola do smaku
  • wybrane przyprawy: oregano, papryka wędzona, chili
  • szczypta soli

Sos z masłem orzechowym i jabłkami


  • 3 łyżki masła orzechowego
  • szczypta kuminu (kmin rzymski)
  • 1 jabłko
  1. Warzywa kroimy i układamy na blasze, posypujemy przyprawami i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 200 stopni.
  2. Pomidory możecie przekroić na pół i również zapiec z ziołami.
  3. Sos: obieramy jabłka i kroimy na małą kostkę, wkładamy do miski, dodajemy masło oraz kumin i miksujemy aż uzyskamy gładką masę.

Ugotowane frytki posypujemy rukolą i podajemy z sosem i pomidorami. Zachęcam do eksperymentowania z tym przepisem. Można na przykład dodać ser żółty, mozzarellę abo pleśniowy, a nawet oliwki czy jalapeño.

Smacznego!

 

 

Podziel się:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *