Zapiekanka z cukinii z kurczakiem i ananasem

To alternatywa na lunch obiad albo kolację. Ma mniej kalorii niż tradycyjna zapiekanka z mąki. Ponadto nie zawiera glutenu.

Składniki


  • 1 – 2 duże cukinie
  • 1 czerwona papryka
  • połówka świeżego ananasa
  • filet z kurczaka
  • ser żółty/topiony/pleśniowy wedle uznania
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie
  • papryka ostra
  • masło klarowane lub olej do smażenia kurczaka
  • 1 opakowanie passaty pomidorowej

Przygotowanie


  1. Ja obrałam cukinię, ale równie dobrze można zostawic ją ze skórką i przekroić wzdłuż na pół. Następnie każdą z części na dwa równe kawałki.
  2. Filet z kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy przyprawami i smażymy na maśle.
  3. Paprykę kroimy w kostkę, podobnie ananas i dodajemy do kurczaka. Całość smażymy jeszcze 5-10 minut.
  4. Na połówki cukinii kładziemy kolejno ser, kurczaka z warzywami i pieczemy około 15 minut w temperaturze 200 stopni.
  5. Pod koniec pieczenia, można całość posypac dodatkowo serem.

Smacznego!

Podziel się:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *