Tortilla z serem pleśniowym i orzechami

To danie można zrobić błyskawicznie i to na wiele różnych sposobów. Jednak ja wybrałam trochę niestandardowe połączenie: sera pleśniowego  z żurawiną, gruszką i orzechami.

  1. Ciasto (można pójść na łatwiznę i kupić gotową tortillę), a dla ambitnych podaję przepis poniżej:
  • 1 szklanka mąki pszennej lub kukurydzianej
  • ok. 3/4 szklanki wody
  • 1/2 łyżki soli
  • 1/5 szklanki oleju

Możecie też wykonać tortillę kukurydzianą

Przygotowanie:

Przesiewamy mąkę. Dodajemy sól. Do mąki dolewamy stopniowo olej. Następnie wodę dotąd aż ciasto będzie miękkie i elastyczne. Wyrabiamy ciasto i formujemy z niego kulę. Dzielimy je na 4 części. Odstawiamy na min. 10-20 min. i przykrywamy ściereczką. Kolejno rozwałkowujemy kulki na cienkie placki. Tortille smażyć na suchej patelni 10-15 sekund z każdej strony aż pojawią się pęcherzyki i zrobią się brązowe.

Nadzienie:

  • 2 – 3 gruszki
  • 1 opakowanie serka pleśniowego
  • żurawina suszona
  • orzeszki ziemne niesolone
  • łyżka brązowego cukru
  • bułka tarta
  • 1 jajko
  • cynamon
  • olej

 Żurawinę zalewamy wrzątkiem i odstawiamy. Gruszkę obieramy i kroimy w kostkę.  Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju i smażymy gruszkę na małym ogniu aż będzie miękka i puści sok. Dodajemy cukier i cynamon, mieszamy. Dodajemy żurawinę i orzeszki.

Serek pleśniowy kroimy na większe kawałki i obtaczamy w jajku i bułce tartej. Smażymy koło 5 min. na złoty kolor.

Na gotowych plackach tortilli układamy nadzienie i osobno kawałki serka pleśniowego. Można podawać np. z sosem czekoladowym, albo po prostu roztopić ulubioną czekoladę i polać.

Smacznego!

 

 

Podziel się:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *