To danie można zrobić błyskawicznie i to na wiele różnych sposobów. Jednak ja wybrałam trochę niestandardowe połączenie: sera pleśniowego z żurawiną, gruszką i orzechami.
- Ciasto (można pójść na łatwiznę i kupić gotową tortillę), a dla ambitnych podaję przepis poniżej:
- 1 szklanka mąki pszennej lub kukurydzianej
- ok. 3/4 szklanki wody
- 1/2 łyżki soli
- 1/5 szklanki oleju
Możecie też wykonać tortillę kukurydzianą
Przygotowanie:
Przesiewamy mąkę. Dodajemy sól. Do mąki dolewamy stopniowo olej. Następnie wodę dotąd aż ciasto będzie miękkie i elastyczne. Wyrabiamy ciasto i formujemy z niego kulę. Dzielimy je na 4 części. Odstawiamy na min. 10-20 min. i przykrywamy ściereczką. Kolejno rozwałkowujemy kulki na cienkie placki. Tortille smażyć na suchej patelni 10-15 sekund z każdej strony aż pojawią się pęcherzyki i zrobią się brązowe.
Nadzienie:
- 2 – 3 gruszki
- 1 opakowanie serka pleśniowego
- żurawina suszona
- orzeszki ziemne niesolone
- łyżka brązowego cukru
- bułka tarta
- 1 jajko
- cynamon
- olej
Żurawinę zalewamy wrzątkiem i odstawiamy. Gruszkę obieramy i kroimy w kostkę. Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju i smażymy gruszkę na małym ogniu aż będzie miękka i puści sok. Dodajemy cukier i cynamon, mieszamy. Dodajemy żurawinę i orzeszki.
Serek pleśniowy kroimy na większe kawałki i obtaczamy w jajku i bułce tartej. Smażymy koło 5 min. na złoty kolor.
Na gotowych plackach tortilli układamy nadzienie i osobno kawałki serka pleśniowego. Można podawać np. z sosem czekoladowym, albo po prostu roztopić ulubioną czekoladę i polać.
Smacznego!