Tłusty czwartek – o co chodzi w obżeraniu się pączkami ?

Ten dzień spędza sen z powiek dbającym o linię i wszelkiej maści trenerom personalnym. Supermarkety i piekarnie zacierają łapki. Ludzie prześcigają się w zawodach na ilość zjedzonych pączków by potem płakać na siłowni.

 

Skąd pomysł by obchodzić Tłusty Czwartek?


To pierwszy dzień ostatniego tygodnia karnawału. Czyli ostatni dzwonek by przygotować się do Wielkiego Postu. Niektóre źródła historyczne mówią o tym że Poganie zapoczątkowali ten zwyczaj. Świętowali w ten sposób zakończenie zimy. Jest to bardzo prawdopodobne ponieważ dzisiejsze chrześcijańskie święta zbiegają się ze świętami dawnych Pogan. Bardzo często niektóre praktyki były powielane przez środowisko Chrześcijan z prostego powodu: „nawróconym” Poganom było o wiele łatwiej się dostosować do społeczności Kościoła. Na przykład wielkanocny zwyczaj święcenia ognia.

Dawniej okres poprzedzający Wielki Post nazywano „zapustami” lub „mięsopustami” z uwagi na powstrzymywanie się od jedzenia mięsa. Ich zakończeniem jest Środa Popielcowa, czyli ostatni dzień karnawałowych zabaw.

Kto zrobił pierwszego pączka?


Twórca pierwszego pączka nie jest znany, ale dość jednoznacznie przypisywany jest do rejonu Austrii i południowych Niemiec. Erenburg, z kolei twierdzi, że jego pomysłodawcą jest kijowski piekarz: Bałabuch. Jak powszechnie wiadomo, dawniej kuchnia obfitowała w ogromne ilości tłuszczu. Dlatego pierwsze pączki były bardzo bardzo tłuste. Jednak smażone pączki pojawiły się około XVI wieku.

Rodzaje pączków


  • „lekki pączek” – z ciasta drożdżowego
  • pączek nadziewany słoniną i boczkiem
  • pączek z adwokatem i likworem
  • W Polsce: nadziewane najczęściej konfiturą z róży
  • W USA: nadziewane czekoladą
  • Pączki tradycyjnie smażone na Korsyce (fritelli) wyrabiane z mąki kasztanowej.
  • Węgierskie farsangi fánk  mają nadzienie położone na talerzu obok pączków.
  • Niemieckie – berlinery, w samym Berlinie nazywane Pfannkuchen – zrobione ciasta drożdżowego z nadzieniem z marmolady, które smaży się krócej, przez co chłoną nieco mniej tłuszczu.

 

Fakty których nie chcesz znać


  • Jeden pączek ma tyle kalorii, co kilogram jabłek, 8 nektarynek, 3 jogurty naturalne po 150 g, 5 jajek czy 4 kromki chleba tostowego.
  • W normalny dzień przeciętna piekarnia sprzedaje ok. 500 pączków, w Tłusty Czwartek zaś nawet 30 tysięcy.
  • Klasyczny pączek o wadze 80 gramów ma 341 kilokalorii, niespełna 6 gramów białka, ponad 50 gramów węglowodanów i około 13 gramów tłuszczu.
  • Tradycyjne pączki powinny być smażone na smalcu w temperaturze 160-180 °C.
  • Zjedzenie jednego pączka zajmie Ci około 3 minuty, a spalenie go znacznie dłużej…
  • Wybieganie pączka zajmuje około 40 minut

 

Źródła: Historia.org : Słów kilka o zapustnych zwyczajach

Smaker: Historia i rodzaje pączków

Joe Monster: 7 faktów o pączkach

 

 

Podziel się:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *