Tarta z fetą i szpinakiem

Wpadłam na pomysł zrobienia tarty zupełnie przypadkowo. Powinna być w okrągłej formie do pieczenia, bo w innym wypadku ciasto piecze się nierównomiernie. Mimo to ciasto wyszło bardzo dobrze i było łatwe do pokrojenia…

Plusy

  • łatwiej włożyć je do pojemnika z jedzeniem
  • łatwiej je pokroić
  • ładniej wygląda na zdjęciu…

Sprawdźcie jak zrobić idealne kruche ciasto

Składniki


  • około 800 g świeżego szpinaku lub paczka mrożonego
  • pół opakowania serka feta
  • 2 średnie pomidorki
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 duże cebule
  • łyżka jogurtu greckiego lub typu greckiego
  • 2 jajka
  • masło klarowane do smażenia

Przyprawy


  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • papryka słodka lub ostra

Ciasto


  • 1,5 szklanki mąki
  • 1/2 masła
  • łyżka śmietany 30%
  • szczypta soli

Wyrabianie ciasta


Ciasto zagniatamy i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. W tym czasie przygotujemy inne składniki.

Szpinak i dodatki


Świeże liście szpinaku dokładnie myjemy i osuszamy. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane z pokrojoną cebulą. Czekamy aż cebula się zeszkli i nabierze złotego koloru. Dodajemy część liści i smażymy około 2 minuty, stopniowo dodając pozostałe liście szpinaku. Następnie wyciskamy czosnek i mieszamy. Kiedy widzimy, że szpinak jest już prawie gotowy, dodajemy przyprawy i łyżkę jogurtu. Możemy całość odrobinę skropić sokiem z cytryny.

Jajka ubijamy i dodajemy do nich śmietankę 30%.

Gotowe ciasto cienko rozwałkowujemy i układamy w formie. Wkładamy je na 15 minut do piekarnika, nagrzanego wcześniej do 200 stopni.

Wyjmujemy ciasto i układamy na nim szpinak, ser feta pokrojony w kawałki i pomidor. Na to wylewamy jaka ze śmietaną.

Pieczenie


Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez minimum 40 minut.

Smacznego!

 

 

 

 

Podziel się:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *