Szarlotka w kratkę na kruchym cieście

To wynalazek francuskiego szefa kuchni, a dokładnie Marie-Antoine Carême. Kulinarny geniusz odważnie łączył smaki i ukrywał różne potrawy w tym samym daniu. Nazwa szarlotka dedykowana jest księżnej Charlotcie, późniejszej carycy.

 

Ciasto, które przygotowałam nie jest typową polską szarlotką. Za przykładem mistrza, postanowiłam dodać do niego banany i gruszkę. Dzięki temu udało się wykluczyć cukier rafinowany. Zamiast tego, użyłam cukru trzcinowego, którym posypałam ciasto.

Składniki na ciasto do szarlotki


  • 3 szklanki mąki
  • kostka masła
  • 3 jajka
  • łyżka cukru trzcinowego (lub 2 jeśli wolicie sobie dosłodzić)
  • 3 łyżki zimnej śmietany lub jogurtu typu greckiego

Nadzienie szarlotki


  • 2 duże jabłka
  • 2 banany
  • 1 gruszka
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżka miodu
  1. Mąkę wsypujemy do miski, a następnie dodajemy do niej masło, cukier oraz żółtka. Mieszamy i dodajemy zimną śmietanę. Ugniatamy kilka minut i gotowe wkładamy do lodówki. Dzielimy je na 2 części w proporcjach 2:1. Zgodnie z zasadami kruchego ciasta.
  2. Owoce obieramy, kroimy i posypujemy cynamonem a następnie dodajemy łyżkę miodu.
  3. Wyjmujemy jedną część ciasta z lodówki, rozwałkowujemy na grubość ok. 05, cm. Kroimy je w paski o szerokości około 1,5 cm i wkładamy spowrotem do lodówki.
  4. Następnie drugą część ciasta po rozwałkowaniu, umieszczamy na blaszce. Kładziemy owoce a na wierzch paski, które były w lodówce.
  5. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 200 stopni.

Smacznego!

Podziel się:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *