Sos BBQ

Każdy kucharz ma swój sekret związany z tajemniczym składnikiem. Sosy BBQ jakich próbowałam były bardzo różne. Poznajcie więc mój  sposób na sos BBQ – moim zdaniem bliski ideałowi…

 

Jak już wielokrotnie to podkreślałam, unikam cukru jak ognia. Dlatego zastąpiłam go jabłkiem. Jednak nie dajcie sobie wmówić że można całkowicie wyeliminować go z tego przepisu. Można, tylko wtedy to już nie będzie ten amerykański smak. Starałam się ograniczyć jego zawartość do minimum.

 

Składniki


  • 1 słodkie jabłko
  • 1 duża czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czubata łyżka wędzonej papryki
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 3 kawałki suszonych pomidorów
  • 1 papryka
  • 10 suszonych śliwek
  • 2 łyżki ketchupu
  • 1 łyżka musztardy
  • pół szklanki wody
  • łyżeczka chili lub świeża papryczka
  • sól
  • pieprz
  • odrobina oleju

Paprykę kroimy w kostkę, podobnie jabłko, cebulę i czosnek. Kładziemy na rozgrzaną patelnię i podsmażamy do uzyskania złocistego koloru. Wrzucamy do miski, dodajemy suszone pomidory i śliwki. A na końcu pozostałe składniki i wodę. Miksujemy za pomocą blendera do uzyskania płynnnej gładkiej masy.

Ja używam sosu BBQ do batatów, bagietek i wszelkiego rodzaju burgerów.

Smacznego!

 

 

Podziel się:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *