Świeżo wyciskane soki – co warto wiedzieć ?

Na ich punkcie oszaleli nie tylko blogerzy i vlogerzy ale wszyscy, łącznie z właścicielami barów, restauracji, food tracków itp. Pytanie czy wiemy jakie warzywa można ze sobą łączyć i jakie rodzaje soków wybierać. Po przeczytaniu tego artykułu, dowiecie, jakim zabiegom poddawane są warzywa i owoce zanim trafią do naszych rąk oraz poznacie 10 sposobów na wyśmienite i proste soki owocowe i warzywne.

 

Soki świeżo wyciśnięte


Jest to ten rodzaj soku, który można nazwać naturalnym i czystym, ponieważ jedynym procesem, jaki zastosowano przy jego produkcji była ekstrakcja płynnych frakcji świeżych owoców. Brzmi jak technologia NASA, a chodzi o to, że proces wyciskania odbywa się bez obróbki termicznej itp.

Pamiętajcie, że nie warto kupować soków które są już wcześniej przygotowane w opakowaniu. Nawet jeśli sprzedawca zapewnia Was, że są świeże. Pod wpływem tlenu i bakterii, sok traci sporo witamin więc jeśli jest odstawiony na cały dzień, zamiast bomby witaminowej, dostarczy Wam zbędne kalorie.

Soki świeżo tłoczone


Na przykład pomidorowy lub jabłkowy. Pomidory przetwarzane są najpierw w pulpę , która po niedługim czasie jest pasteryzowana. Jabłka natomiast rozdrabnia się, tłoczy, pasteryzuje oraz filtruje, aby usunąć osad. Dodaje się również niewielką ilość witaminy C (kwas askorbinowy) aby zapobiec brązowieniu.

Soki produkowane z koncentratów


Najpierw wygniata się owoce, a następnie sok jest zagęszczany przez odparowanie wody. Powstaje gęsty koncentrat, który poddaje się procesowi pasteryzacji. Koncentrat soku stosuje się do odtworzenia naturalnego soku owocowego tuż przed rozlewem. Ubytki witaminy C są stosunkowo niewielkie.

Premium lub „supreme”


Jest to mieszanka świeżo wygniecionych owoców i zagęszczonego soku owocowego. Na etykiecie nie umieszcza się informacji o stosunku soku ze świeżych owoców do soku skoncentrowanego. Daje do myślenia ?

Soki pasteryzowane


Można je przechowywać dwa razy dłużej niż świeże. Pasteryzacja to krótka obróbka termiczna, której celem jest zabicie niektórych rodzajów bakterii.

Osobiście uważam, że picie soków rano i w ciągu dnia dodaje energii i niweluje chęć wypicia kawy (w moim przypadku picie kawy graniczy z nałogiem). Do przygotowania soku z miękkich owoców, nie potrzebujecie specjalnego sprzętu. Pomarańcza, arbuz, porzeczki czy maliny mogą być ugniatane ręcznie albo przy pomocy blendera. Jeśli posiadacie wyciskarkę lub sokowirówkę, to warto dodawać do soków imbir, marchew, seler, buraki.

Poniżej 10 przepisów na moje ulubione soki ze świeżych owoców i warzyw


Detoks z buraków i imbiru

sokzburaka_przepis

Eksperci od medycyny naturalnej i zwolennicy zdrowego odżywiania twierdzą, że picie soku z buraka pomaga oczyścić organizm z toksyn. Zawarte w tych warzywach pektyny wspomagają wydalanie metali ciężkich i mikroorganizmów niebezpiecznych dla układu trawiennego. Dodatkowo buraki oczyszczają krew i wpływają tonizująco na wątrobę, jelita, nerki. Zawierają wszystkie witaminy z grupy B, A i C, potas, żelazo, mangan, kobalt, cez i rubid. Czerwonofioletową barwę nadają im betacyjany (barwniki spożywcze) i antocyjany (te same barwniki, które występują w czerwonym winie). Buraki to doskonałe źródło przeciwutleniaczy, skutecznie zwalczających wolne rodniki.

Sok z buraków z imbirem


3 buraki – bez skórki, pokrojone w kawałki

1 korzeń imbiru

3 kwaśne jabłka

1 pomarańcza

 

Sok na piękną cerę


1 cytryna

2 pomarańcze

2 banany

 

Energetyk na dzień dobry


2 jabłka

1 gruszka

2 marchewki

1 banan

 

Tropikalna nutka


1 świeży ananas

1 świeży kokos

2 limonki

1 dojrzały banan

 

Witaminowy flow


2 miękkie owoce kiwi

1 pomarańcza

2 obrane owoce mango

odrobina mięty

Odmładzający z pomidorów


4 pomidory

świeże oregano

świeża bazylia

1 czerwona papryka

szczypta chili

1 jabłko

 

Kwaśnica z owoców leśnych


1 szklanka jeżyn

1 limonka

1 szklanka malin

1 szklanka jagód

1 szklanka dojrzałych truskawek

 

Na kreatywne myślenie


3 marchewki

5 dużych liści szpinaku

2 łodygi selera naciowego

 

Mix kubusiowy


3 marchewki

2 jabłka

2 kiwi

1 gruszka

2 banany

 

Na poprawę nastroju


2 duże banany

1 duży melon

300 g malin

 

 

Co daje Wam picie soków


  • Dostarcza cennych składników: krzem, fosfor, potas, siarka – co działa zbawiennie na wygląd cery i włosów
  • Poprawia nastrój i motywuje do działania
  • Oczyszcza narządy: wątrobę, nerki
  • Wspomaga odporność (witamina C)

 

 

 

 

 

Podziel się:

2 thoughts on “Świeżo wyciskane soki – co warto wiedzieć ?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *