Sok z pigwy – zobacz dlaczego warto go pić!

Do niedawna uważałam, że pigwa to tylko ozdobny owoc, który rośnie w ogródkach. Zapachem przypominał mi brzoskwinię albo jabłko. Okazało się, że można przyrządzić z niego świetny sok o wielu zastosowaniach.

Dlaczego warto pić sok z pigwy?


  • Owoce dojrzewają we wrześniu i październiku i zawierają witaminę C (15 mg w 100g). Nie jest to może imponująca ilość tej witaminy, ale inne składniki nam to wynagrodzą.
  • Polifenole – są to związki tzw. przeciwutleniacze, które walczą z wolnymi rodnikami.
  • Minerały: Wapń (11 mg); ,Żelazo (0.70 mg); Magnez (8 mg); Fosfor (18 mg); Potas (197 mg); Sód (4 mg); w 100 g owoców.
  • Owoce pigwy mogą pomóc przy trudnościach związanych z trawieniem dzięki zawartości błonnika.
  • Ma szerokie zastosowanie: soki, konfitury czy nalewki.

Przepis na sok z pigwy


  • 1 kg owoców
  • 1 kg ksylitolu

W tym przypadku proporcje są 1:1! Z 1 kg owoców wyjdzie nam około 0,5 l syropu więc stosunkowo niewielka ilość. To dlatego, że owoce kroimy ze skórką na kawałki i zasypujemy cukrem (w tym wypadku ksylitolem). Nie dodajemy wody!

Pigwa pokrojona w kawałki zostaje „cukrowej pierzynce” 5 dni, w temperaturze pokojowej. Najlepiej użyć do tego dużego szklanego słoika. Owoce powinny zająć połowę naczynia a reztę ksylitol. Po kilku dniach przelewamy sok do mniejszych słoiczków. Kawałki owoców możemy zamrozić i również dodawać do herbaty w chłodne dni.

Smacznego!

Podziel się:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *