Smalec z białej fasoli – wegetariański przepis

Zadziwiające ile nazw są w stanie wymyślić wegetarianie, by pokazać nam że nie wiele tracimy rezygnując z mięsa…
Ja biorę to, co mi się podoba i odkrywam jeszcze więcej.
Smalec z fasoli to dopiero początek…

 

Składniki


  • 1 puszka białej fasoli lub 3/4 szklanki ugotowanej
  • 2 małe czerwone cebule
  • garść suszonych śliwek (5-10)
  • 2 owoce jałowca
  • 2 goździki
  • łyżka sosu sojowego
  • pół łyżeczki kuminu (kmin rzymski)
  • łyżeczka octu jabłkowego (opcjonalnie)
  • 1 jabłko
  • łyżeczka papryki czerwonej
  • łyżeczka majeranku
  • sól
  • pieprz
  • odrobina oleju

 

  1. Fasolę należy namoczyć przez około 8 godzin, albo po prostu zostawić ją dzień wcześniej na noc w wodzie. Następnie gotować przez 40 min z dodatkiem odrobiny soli.
  2. Jeśli używacie fasoli z puszki, wystarczy ją odsączyć i zmiksować na gładką masę przy pomocy blendera.
  3. Cebulkę kroimy w kostkę i przysmażamy na oleju wraz z goździkami i jałowcem, majerankiem, sosem sojowym i octem. Kiedy cebulka już będzie szklista, dodajemy pokrojone i obrane jabłko i pokrojone śliwki. Smażymy jeszcze wszystko razem przez chwilę.
  4. Wszystkie składniki dodajemy do masy z fasoli i miksujemy blenderem.

Takim smalcem możecie smarować kanapki albo używać go jako dipu.

Smacznego!

Podziel się:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *