Semolina czyli mąka z pszenicy durum

Pszenica durum, pojawiła się po raz pierwszy w przepisie na makaron z cynamonem. Przeczytajcie dlaczego warto jej używać i co powinni wiedzieć o niej alergicy.

 

 

Semolina


Ten produkt otrzymywany jest podczas mielenia pszenicy na mąkę i ma bardzo szerokie zastosowanie: do wyrobu ciast, makaronów i innych wypieków. Z ziarna usuwa się jego zewnętrzną powłokę, następnie przesiewa i oddziela największe cząstki pozostałej porcji ziaren. Wybrane nasiona tworzą grubo mieloną semolinę, która jest dość dobrym źródłem magnezu, a poza tym fosforu i błonnika.

W Wielkiej Brytanii semolina stosowana jest głównie do deserów, puddingów, sosów i ciast. We Włoszech stosuje się ją zarówno do pikantnych, jak i słodkich potraw. Jak powszechnie wiadomo, włoskie makarony zawdzięczają pszenicy durum swój wspaniały wygląd. Włosi często też wyrabiają na bazie semoliny pizzę.

W Afryce drobna semolina, zmieszana z wodą i mąką, stanowi danie zwane kuskus. Tak to jest właśnie kasza kuskus, którą zapewne znacie. Ze względu na niskie wchłanianie wody, przyjęła się znakomicie na tym kontynencie.

 

Zalety pszenicy durum


  • Zawartość magnezu, fosforu, potasu, żelaza, miedzi, manganu oraz witamin z grupy B
  • niski indeks glikemiczny – uwaga! W przypadku gdy makaron gotowany jest po włosku: al dente
  • Luteina – naturalny żółty barwnik występujący w roślinach. Jest niezbędna dla naszego organizmu, jednak sami nie możemy jej wytworzyć. Luteina chroni oczy (ważne dla osób spędzających godziny przy ekranie komputera). Ma pozytywny wpływ na wygląd skóry. Również traci właściwości w wyniku bardzo długiego gotowania.

 

Co powinni wiedzieć alergicy


Pszenica durum zawiera gluten, więc osoby chore na celiakię powinny jej unikać. Jednak to wcale nie musi oznaczać, że u każdego chorego wystąpi reakcja alergiczna. Wszystko zależy od zawartości białka. U niektórych osób po zjedzeniu pszenicy zwykłej występuje reakcja alergiczna, ale po wypróbowaniu mąki durum – już nie. Bardzo możliwe, że część z Was, nie będzie mogła wypróbować semoliny. Jednak jeśli szukacie alternatywy dla zwykłej pszenicy, warto wiedzieć o takim „zamienniku”.

Tym bardziej, że makaron z mąki durum, spala się wolniej w naszym organizmie, dlatego dostarcza nam paliwo energetyczne na dłużej. W wersji którą dla was przygotowałam, możecie jeszcze cieszyć się bogactwem jabłek i cynamonu.

 

Podziel się:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *