Ryż z ananasem i truskawkami

skNa pierwszy rzut oka, przepis nie wydaje się być specjalny. A jednak takie danie jest idealne na upalne dni i zawiera bardzo dużo błonnika. Do jego przygotowania będziecie potrzebować:

  • 1 dojrzały ananas
  • 0,5 kg truskawek
  • torebka ryżu (biały lub brązowy)
  • odrobina jogurtu greckiego

Przyprawy:

  • czarnuszka
  • gorzka czekolada
  1. Na początku myjemy dokładnie truskawki i część z nich wrzucamy do blendera. Druga część posłuży do dekoracji.
  2. Ananas kroimy również na pół.
  3. Gotujemy ryż.
  4. Następnie miksujemy osobno truskawki i część ananasa (musi być dojrzały żeby było go łatwo zblendować).
  5. Kiedy ryż ostygnie, mieszamy z nim zmiksowanego ananasa i dodajemy odrobinę czarnuszki. Jeśli chcecie uzyskać naprawdę mocny ananasowy smak, można też zalać ryż sokiem z ananasa z puszki (chociaż pamiętajcie, że ananas z puszki jest często zalany mocno posłodzonym syropem).
  6. Ryż polewamy zmiksowanym sosem truskawkowym i dekorujemy kawałkami pokrojonych na pół truskawek.
  7. Wierzch można położyć łyżkę jogurtu greckiego i posypać czekoladą.

Smacznego!

 

 

Podziel się:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *