Ręcznie robiona tortilla z mąki kukurydzianej

Nie konsultowałam tego przepisu z Ambasadą w Meksyku . Nie szukałam też jakiegoś specjalnego gatunku mąki (powinna to być masa harina), kupiłam pierwszą lepszą w Almie. Pozostałe składniki to kwestia gustu i smaku.

 

Składniki


  • około 1 szklanka (250 ml) bardzo ciepłej wody
  • około 300 g mąki kukurydzianej ( na blogu Ale Meksyk przeczytałam że najlepszą mąką jest masa harina, a jeśli tam tak piszą, to znaczy, że tak jest)
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej (taką podpowiedź znalazłam w jednym z przepisów, ale oryginalnie nie używa się tego dodatku)
  • szczypta soli

 

Ciasto


Wszystkie składniki mieszamy w misce i odstawiamy na 5 minut. Ugniatamy ciasto przy pomocy rąk. Ta czynność trwa dotąd, aż ciasto nie klei się i swobodnie odchodzi od miski.
Odstawiamy na minimum pół godziny tak, żeby mąka wchłonęła wodę. I przykrywamy miskę ściereczką lub folią aluminiową. Ważne by utrzymywała ciepło jak najdłużej, aż do momentu smażenia.

 

Formowanie placków na dwa sposoby


  1. Formujemy kulki i zgniatamy rękami na kształt małych placków.
  2. Można też wykorzystać do tego prasę do tortilli. Jednak zanim włożycie ciasto do środka, trzeba z obu stron zasłonić ją papierem. To może być papier do pieczenia albo zwykły woskowy. Postarajcie się wyciąć z niego coś na kształt koła o wielkości praski.

Jeśli udało Wam się uniknąć popękanych brzegów ciasta, to możecie nazywać się mistrzami w przyrządzaniu tortilli! Jeśli nie, nie przejmujcie się, rzadko zdarza się uzyskać idealną strukturę ciasta, zwłaszcza za pierwszym razem. W takiej sytuacji dodajemy trochę wody i mąki i powinno być idealne.

 

Smażenie


Rozgrzewamy patelnię, najlepiej ceramiczną aż będzie bardzo gorąca. Następnie kładziemy tortillę na max. pół minuty i dociskamy ją lekko ręką żeby była mocno przypieczona. Jeśli dodaliście tą odrobinę sody, to pojawią się małe pęcherzyki powietrza.

Podajemy je z dowolnym nadzieniem.

Smacznego!

Podziel się:

One thought on “Ręcznie robiona tortilla z mąki kukurydzianej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *