Placki ziemniaczane z sosem serowym ze szpinakiem

Przepis na placki ziemniaczane z sosem serowym i ze szpinakiem odmieni Wasze kubki smakowe raz na zawsze!

 

Szczerze mówiąc jako dziecko, nie przepadałam za tym daniem. Może dlatego, że zawsze jadłam placki ziemniaczane w ten sam sposób: na gorąco i ze śmietaną. Próbowałam jeść je z ketchupem, z sosem czosnkowym i było znacznie lepiej. Zaczęłam też dodawać do ziemniaków aromatyczne przyprawy i czosnek. Aż w końcu, wpadłam na pomysł, żeby zrobić do nich sos serowy ze szpinakiem. I to jest to!

Składniki na placki ziemniaczane


  • 5 średnich ziemniaków
  • 2 cebule czerwone
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka soli
  • Zioła: rozmaryn, oregano, tymianek
  • Chili do smaku
  • Łyżka mąki razowej lub pszennej
  • olej

Składniki na sos serowy ze szpinakiem


  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku
  • 1 cebulka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 opakowanie sera camembert
  • 1 mały jogurt naturalny
  • łyżka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • zioła według uznania

Przygotowanie placków ziemniaczanych


Ziemniaki ścieramy na średnich oczkach na tarce, dzięki temu będą miały chrupiące brzegi. Pozostałe składniki kroimy na drobną kostkę. Odsączamy dokładnie ziemniaki z wody i dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek. Następnie mąkę i przyprawy. Patelnia z tłuszczem musi być bardzo mocno rozgrzana. Masę nakładamy dużą łyżką i delikatnie dociskamy do patelni żeby uzyskać kształt placka. Smażymy z każdej strony, aż placek będzie miał złoty kolor.

Przygotowanie sosu serowego ze szpinakiem


Cebulę i czosnek kroimy i podsmażamy chwilę na patelni. Dodajemy szpinak i smażymy, aż odparuje woda (jeśli używanie mrożonego). Dodajemy sok z cytryny, przyprawy i jogurt. Mieszamy i dodajemy camembert, pokrojony wcześniej w dużą kostkę. Czekamy, aż ser się rozpuści i gotowe.

Placki możecie jeść na ciepło, na zimno, z sosem lub bez. A jeśli lubicie szpinak, zobaczcie też przepis na wegańskie naleśniki ze szpinakiem i rukolą.

Smacznego!

Podziel się:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *