Pizza idealna – przepis sprawdzony

Wokół pizzy narosło wiele mitów. Na przykład taki, że prawdziwa pizza powinna być tylko i wyłącznie na cienkim cieście. Pizza idealna powstała rzekomo we Włoszech. Czyżby?

 

Kto pierwszy upiekł pizzę?


O dziwo historia powstania pizzy, nie jest tak oczywista jak może się wydawać. Włosi jako pierwsi nie wpadli na pomysł wypiekania płaskich placków. Zrobili to Grecy! Idąć tropem dzisiejszego rozumowania, można tak podważać w nieskończoność. Chodzi o to, że jeśli za początek powstania pizzy uznamy mały chlebowy placek, to faktycznie można przypisać ten wynalazek Grekom. Wszystko zaczęło się od placków dla ubogich. Ciasto z dodatkiem ziół było powszechnie dostępne i bardzo ekonomiczne. Zaspokajało głód w niewielkim stopniu. Wszystko się zmieniło, kiedy do Grecji wpadli Rzymianie. Zaczęli eksperymentować i popularyzować u siebie tę potrawę. Dziś znamy ten rodzaj placka pod nazwą foccacia. Jedank zioła i oliwa w połączeniu z ciastem, to stanowczo za mało. Problem rozwiązał się w momencie sprowadzenia do Europy pomidorów. Prawodopodobnie najpierw zyskały uznanie w Neapolu. Gdzie w odwiedziny przybyła królowa Włoch, Małgorzata Sabaudzka.

Domyślacie się juz skąd nazwa Margherita? Królowa utrzymała od nadwornego kucharza pizzę z bazylią, pomidorami i mozzarellą. Dziś można ją zamówić w każdej włoskiej pizzerii. Na tym nie koniec. Jak dobrze wiecie, pizza ewoluowała i to bardzo. Każdy dodaje do niej co tylko mu podpowie zdrowy rozsądek.

Nie jest prawdą, że wszyscy Włosi jedzą tylko pizzę na cienkim cieście. Zdania są podzielone w zależności od regionu. Według mnie pizza idealna, to taka która nie jest ani za cienka, ani za gruba. I taki przepis dla Was przygotowałam.

Składniki na ciasto do pizzy


  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka ciepłej (nie gorącej!) wody
  • 4 łyżki oliwy
  • 5 dag drożdży
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego (jest potrzebny dla drożdży)
  1. Drożdże rozpuszczamy dokładnie w wodzie i dodajemy cukier. Odstawiamy na około 10 minut.
  2. Mąkę wsypujemy do dużej miski, łączymy z oliwą, solą a następnie dodajemy stopniowo rozrobione z cukrem drożdże.
  3. Ciasto wyrabiamy ręcznie, do momentu, aż nabierze elastyczności. I będzie odchodzić nam od ręki.
  4. Uformowane ciasto odstawiamy na minimum 30 minut i przykrywamy. Najlepiej takim, który przepuszcza powietrze. Nie użuwajcie folii!
  5. Po upływie 30 minut, kula powinna wyrastać na olbrzyma, wystającego z miski.
  6. Ciasto dzielimy na 2 części i formujemy w kule.
  7. Odstawiamy na około 15 minut.
  8. Następnie każdą z części możemy rozwałkować na grubość około 5 mm.
  9. Smarujemy ją sosem pomidorowym i posypujemy ziołami: oregano lub bazylią.
  10. Ciasto pieczemy w temperaturze 200 topni około 20-25 minut.

Dodatki do ciasta pizzy


  • ser mozzarella
  • rukola
  • pomidorki koktajlowe bądź zwykłe
  • salami
  • papryczka jalapeno

Na pizzy, którą widzicie na zdjęciu kolejność jest następująca: salami, papryczka jalapeno, mozzarella oraz pomidorki. Dodałam odrobinę rukoli, po wyjęciu pizzy z piekarnika.

Smacznego!

Podziel się:

One thought on “Pizza idealna – przepis sprawdzony

  1. Mimo wszystko jest to minimum półtorej godziny, o pół godziny dłużej niż czekam zwykle na pizzermana ;P Ale wygląda smakowicie i na pewno lepiej smakuje od kupnej 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *