Pasztet z cukinii – wegański przepis

Nie mogłam się doczekać sezonu i kupiłam cukinię w supermarkecie. Wiem, to nie to samo co pachnąca, dojrzała w słońcu cukinia zerwana prosto z działki. Ale ten pasztet jest tak samo pyszny i wzbogacony o nowe składniki.

 

Składniki


  • 1 średnia cukinia
  • 4 duże marchewki
  • 2 czerwone cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 jajka
  • 1 szklanka kaszy kuskus
  • 1 łyżka oleju lub oliwy z oliwek

Przyprawy do pasztetu z cukinii


  • 2 łyżki sezamu
  • 2-3 łyżeczki soli
  • łyżeczka czerwonej papryki
  • opcjonalnie łyżeczka papryki wędzonej

Warzywa obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Odsączamy dokładnie wodę, najlepiej zostawić je na 15 minut w dużym sitku i lekko wycisnąć. Kuskus zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy. Najlepiej wsypać go do miski i zalać tak, aby woda wystawała około 0,5 cm nad poziomem kaszy. W tym czasie kroimy w kostkę cebulę i czosnek i podsmażamy na patelni.

Warzywa jeszcze raz odsączamy i dodajemy do nich kaszę, podsmażony czosnek i cebulkę. Następnie przyprawy, oliwę i na końcu jajka. Wszystko mieszamy dokładnie w misce i przekładamy do wąskiej foremki.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 40 minut. Pasztet możemy przechowywać w lodówce nawet tydzień. Jest pyszny jako dodatek do kanapek, naczosów itp. Spróbujcie połączyć go z pomidorami albo ogórkami.

Zobaczcie też tradycyjny przepis na pasztet z cukinii.

Smacznego!

Podziel się:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *