Pasztet z cukinii – sprawdzony wegetariański przepis

Pasztet z cukinii to przekąska, którą robię dość często. Zwłaszcza kiedy jest sezon na cukinie i świeże warzywa. Raz spróbowany uzależnia. Warto dać go spróbować tym, którzy lubią tylko wersję pasztetu z mięsa.

Składniki


  • 3 szklanki cukinii – startej na tarce o dużych oczkach
  • 2 – 3 średniej wielkości marchewki – również ścieramy na tarce z grubymi oczkami
  • 1,5 szklanki kaszy manny
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3 średnie cebule – trzeba je pokroić w kostkę i zeszklić na patelni (pozostawić na chwilę do ostudzenia)
  • 3 jajka – pamiętajcie: białko dodajemy pod koniec mieszania składników – wtedy pasztet z cukinii ma lepszą konsystencję i ładnie wyrośnie.

Przyprawy


  • kumin – 1 łyżeczka
  • papryka wędzona – 1 łyżeczka
  • kurkuma – max. 1 łyżeczka
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • sól, pieprz

Najpierw musimy odsączyć wodę ze startej cukinii. Najlepiej wziąć 3 szklanki na duże sitko i delikatnie przycisnąć. Następnie cukinię umieszczamy w misce, dodajemy startą marchewkę, czosnek, cebulę, przyprawy, żółtka, kaszę mannę, olej i mieszamy. Na samym końcu dodajemy białko.

Wkładamy wszystko do keksówki. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez godzinę. Jeśli wierzch za bardzo będzie się przypiekał, można przykryć go folią. Formę możemy wcześniej wyłożyć papierem do pieczenia albo posmarować margaryną i posypać bułką tartą.

W lodówce można go przechowywać nawet tydzień.

Smacznego!

 

 

 

Podziel się:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *