Papryki faszerowane kaszą jaglaną ze szpinakiem

Papryka faszerowana to jedno z dań, które nigdy mi się nie znudzi. Odkrywam coraz to nowsze sposoby jej przygotowania. Przypominam, że tutaj znajduje się wersja meksykańska. A tym czasem, zobaczcie przepis na paprykę w wersji wegetariańskiej.

Składniki


  • 1 opakowanie ugotowanej kaszy jaglanej
  • 200 g świeżych liści szpinaku lub opakowanie mrożonego
  • 1 opakowanie mozzarelli (jeśli macie alergię pokarmową, możecie ten składnik pominąć, podobnie jak ser żółty)
  • kilka czarnych oliwek
  • 4 kawałki suszonych pomidorów
  • 4 plastry dowolnego sera żółtego
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • sól
  • pieprz
  • świeże liście bazylii

 

Przygotowanie


Papryki kroimy na pół i wyjmujemy środek. Kroimy cebulę i czosnek w drobną kostkę i smażymy na patelni, aż się nabiorą brązowego koloru. Dodajemy szpinak i smażymy tak długo, aż woda odparuje. Dosypujemy ugotowaną kaszę jaglaną, przyprawy i mieszamy.

 

Nadzienie


Na dnie każdej papryki układamy ser żółty i suszony pomidor. Następnie kładziemy na to kaszę i układamy oliwki.

 Papryka_faszerowana_pomidor1080

Pieczenie


Paprykę pieczemy około 20 minut w temperaturze 200 stopni. Pod koniec pieczenia kładziemy na wierzch mozzarellę.

 

Najlepiej smakuje z sosem czosnkowym, który zrobicie z jogurtu typu greckiego i kilku ząbków czosnku.

Jeśli zostanie Wam trochę nadzienia, możecie wykorzystać je na co najmniej dwa sposoby:

  • Posmarować tortillę kukurydzianą lub naleśniki, dodać warzywa i zabrać w pudełku do pracy (albo zjeść od razu).
  • Dodać odrobinę mąki razowej, zwinąć w kulki i usmażyć. Takie kotleciki będą dobrym dodatkiem do kanapek. Z resztą jakiś czas temu robiłam podobne danie: mini burgery z kaszy jaglanej.

Smacznego!

Podziel się:

One thought on “Papryki faszerowane kaszą jaglaną ze szpinakiem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *