Paprykarz wegański z czerwonej soczewicy

Możecie stosować go jako dip do chipsów, sos do obiadu, na ciepło, na zimno. Najlepiej smakuje z ogórkiem albo pomidorem na kanapce.

 

Składniki


  • pół szklanki soczewicy czerwonej
  • 1 duża czerwona papryka
  • 2 pomidory, najlepiej malinowe albo śliwkowe
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • ulubione zioła do smaku np. prowansalskie
  • pieprz cayenne
  • 1 łyżeczka soli
  • łyżeczka papryki wędzonej
  • łyżeczka papryki słodkiej
  • odrobina oleju
  1. Soczewicę wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy około 8-10 min.
  2. Paprykę, cebulę i czosnek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni z odrobiną oleju.
  3. Kiedy warzywa będą miękkie przekładamy je do wysokiego naczynia i dodajemy przyprawy.
  4. Całość miksujemy blenderem, aż uzyskamy masę. Mogą w niej zostać kawałki warzyw.

Smacznego!

Podziel się:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *