Papryka faszerowana po meksykańsku

Dziś postanowiłam trochę poeksperymentować z kuchnią meksykańską. Oczywiście nie znam aż tak dobrze jej  zasad, ale w gotowaniu trzeba czasem działać intuicyjnie. Zdjęcia nie są zrobione profesjonalnie ale na usprawiedliwienie mam to, że robiłam je o 22.00 i myślałam już tylko o bieganiu więc, więc musicie mi wybaczyć ich jakość.

Składniki:

4 duże papryki

500 g mięsa wołowego

3 cebulki czerwone

4 duże ząbki czosnku

Kukurydza w puszce

Czerwona fasola w puszce

4 duże świeże pomidory –  jeśli nie macie czasu by je obierać, mogą być całe pomidory z puszki

Mała papryczka chili

Opakowanie mozzarelli

Około jedna szklanka ugotowanego ryżu – w trakcie gotowania dosypałam sól ziołową do smaku

Przyprawy:

Pieprz cayenne

Papryka słodka

1 łyżeczka octu jabłkowego

1 łyżeczka cukru

łyżka oliwy z oliwek

Pieprz cytrynowy

Sól –  ja użyłam ziołowej

Oregano

Kolendra

Nadzienie


Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Jeśli chcecie żeby skórka łatwiej zeszła – trzeba zalać je wrzątkiem i następnie wrzucić na kilka chwil do zimnej wody. Pomidory wrzucamy do dużej miski, dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek. Dosypujemy łyżeczkę cukru, octu, oliwę i odrobinę pieprzu cytrynowego i łyżkę słodkiej papryki. Ja wcześniej zeszkliłam cebulę na patelni żeby miała bardziej intensywny aromat. Wszystkie składniki miksujemy blenderem na gładką masę.

Mięso


Rozgrzewamy patelnię z odrobiną masła klarowanego i smażymy z dodatkiem przypraw. Dodajemy wcześniej zmiksowany sos i smażymy aż składniki ładnie się połączą i woda odparuje. Wrzucamy kukurydzę, fasolę i papryczkę chili. Na końcu dodajemy ryż i zioła, dzięki temu zachowają smak i aromat. Wszystko mieszamy i nadziewamy wcześniej przekrojone i wydrążone papryki.

Pieczenie – rozgrzewamy piekarnik do 175 stopni i pieczemy ok. 30-40 minut.

20160414_213052-1[1]

Tak to wygląda przed włożeniem do piekarnika. Na górze położyłam kawałki sera mozzarella. Papryki są ułożone ciasno w naczyniu żaroodpornym (jak na zdjęciu wyżej). Można dolać do naczynia trochę wody.

 

Podziel się:

One thought on “Papryka faszerowana po meksykańsku

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *