Paluszki z sezamem

Zastanawialiście się kiedyś skąd się wzięła jedna z najbardziej popularnych przekąsek? Powszechnie nazywana paluszkami?

 

Przygotowałam dla Was przepis na 2 sposoby:

  • paluszki z sezamem
  • paluszki bezkidzkie – trochę przypominają w smaku znane ciasteczka

 

Historia pluszków


Jak to zwykle bywa, zawsze jest spór odnośnie tego kto był pierwszy. Tak jak z lewym i prawym twixem, ciężko by było to roztrzygnąć. Tym razem są dwa przedsiębiorstwa: niemieckie i austriackie.

Lorenz Bahlzen, niemieckie przedsiębiorstwo wprowadziło na rynek europejski paluszki w 1935 roku pod marką Salzlettes. Założyciel firmy prawdopodobnie zainspirował się w trakcie jedną ze swoich podróży do USA. 

Natomiast austriackie przedsiębiorstwo United Snacks of Kelly twierdzi, że niezależnie stworzyło przepis na słone paluszki w 1949 roku. Dokładnie przejęte przez nie przedsiębiorstwo piekarskie Bäckerei Zach.

Właściciel Joseph Zach miał szukać metody, która pozwoli zautomatyzować i usprawnić produkcję precelków. Ręczne formowanie cienkich wałeczków i zwijanie w ksztalt precla zajmowało dużo czasu. Najprostszym rozwiązaniem, okazało się pozostawienie prostych patyczków w formie paluszków, jakie znamy do dziś.

 

Przepis na paluszki z sezamem


Nie są to do końca tradycyjne paluszki, bardziej paluchy i nie zawierają drożdży. Są bardziej chrupiące i długo zachowują świeżość.

Ciasto na paluszki


  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 kostka masła
  • 2 jajka
  • szczypta soli

Dodatki do ciasta


  • pół szklanki sezamu
  • opakowanie ziaren kminiku
  • sól
  • pieprz cayenne lub ostra papryka
  • 1 żółtko – będzie potrzebne na koniec żeby posmarować paluszki przed posypaniem ich sezamem i włożeniem do piekarnika

Wykonanie


Składniki na ciasto mieszamy w misce i ugniatamy aż zacznie być elastyczne. Dzielimy ciasto na 2 części. Do jednej dodajemy ostrą papryczkę, a do drugiej kminek. Każdą z części możecie posolić odrobiną soli.

Teraz zaczyna się najlepsza zabawa, czyli formowanie długich paluszków o średnicy około 0,5-1 cm. Nie przejmujcie się czy będą równe. I tak doskonale się upieką w temperatrze 200 stopni, około 40 minut.

Uwaga!

Przed włożeniem ich na blaszkę, możecie wyłożyć ją papierem do pieczenia lub posmarować tluszczem. Warto posmarować je pędzelkiem maczanym w żółtku. Wtedy sezam będzie lepiej się trzymał ciasta i będzie miało złoty kolor.

Smacznego!

Podziel się:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *