Omlet z prażonym słonecznkiem i orikiszem

Ostatnio wpadłam na pomysł, żeby wykorzystać resztę orkiszu jaki mi został w lodówce i postanowiłam zrobić omlet. Zwłaszcza że po porannym bieganiu mam wilczy apetyt.

 

Składniki


  • słonecznik łuskany
  • 2 jajka
  • odrobina szczypiorku
  • ser cheddar
  • czarnuszka
  • pół łyżeczki wędzonej papryki
  • pomidory
  • olej lub masło klarowane

Najpierw rozgrzewamy na sucho patelnię i kładziemy na niej słonecznik. Prażymy aż uzyska ciemniejszy kolor (około 3-4 minuty). Następnie rozgrzewamy na patelni masło i dodajemy orkisz. Mieszamy jajka z dodatkiem czarnuszki i papryki roztrzepujemy widelcem i wlewamy na pozostałe składniki. Pilnujemy żeby brzegi się nie przypaliły i posypujemy szczypiorkiem. Następnie na wierzch kładziemy cheddar. Ja zwinęłam omlet na pół, bo wtedy ser szybciej się topi.

Ps. Spróbujcie dodać kiedyś do omletu kurki w sosie śmietanowo-koperkowym!

Smacznego!

 

Podziel się:

2 thoughts on “Omlet z prażonym słonecznkiem i orikiszem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *