Ostatnio wpadłam na pomysł, żeby wykorzystać resztę orkiszu jaki mi został w lodówce i postanowiłam zrobić omlet. Zwłaszcza że po porannym bieganiu mam wilczy apetyt.
Składniki
- słonecznik łuskany
- 2 jajka
- odrobina szczypiorku
- ser cheddar
- czarnuszka
- pół łyżeczki wędzonej papryki
- pomidory
- olej lub masło klarowane
Najpierw rozgrzewamy na sucho patelnię i kładziemy na niej słonecznik. Prażymy aż uzyska ciemniejszy kolor (około 3-4 minuty). Następnie rozgrzewamy na patelni masło i dodajemy orkisz. Mieszamy jajka z dodatkiem czarnuszki i papryki roztrzepujemy widelcem i wlewamy na pozostałe składniki. Pilnujemy żeby brzegi się nie przypaliły i posypujemy szczypiorkiem. Następnie na wierzch kładziemy cheddar. Ja zwinęłam omlet na pół, bo wtedy ser szybciej się topi.
Ps. Spróbujcie dodać kiedyś do omletu kurki w sosie śmietanowo-koperkowym!
Smacznego!
Twój omlet prezentuje się wspaniale ! Do tego to połączenie smakowe 🙂 Pycha 🙂
Dziękuję! 🙂