Nuggetsy z kalafiora

Były już nuggetsy z kurczaka więc pora na ucztę dla roślinożerców. Danie jest bardzo proste i nie wymaga od nas wielkiego wysiłku. A ponadto przypadnie do gustu dbającym o linię i alergikom.

Składniki


  • 1 średniej wielkości kalafior
  • 2 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • papryka ostra/słodka/wędzona wedle uznania
  • odrobina soli
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej lub zwykłej

Kalafior dzielimy na mniejsze kawałeczki i wrzucamy do osolonej wrzącej wody na około 10-15 minut.

Po tym jak trochę ostygnie, posypujemy przyprawami z czosnkiem i obtaczamy w jajku i mące.

Pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 200 stopni.

Można podawać je na ostro z sosem tabasco, pomidorowym albo czosnkowym z jogurtem.

Smacznego!

Podziel się:

2 thoughts on “Nuggetsy z kalafiora

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *