Muffinki z 3 składników – test!

Ostatnio pojawiły się w sieci filmiki i przepisy na błyskawiczne muffinki z 3 składników: jajek, banana i owoców. Czy faktycznie sprawdzą się lepiej niż tradycyjne muffiny? Zobaczcie…

Składniki


  • 4 jajka
  • 3 banany
  • 2 łyżeczki kakao
  • dowolne owoce: maliny, jagody albo słodkie śliwki i agrest tak jak u mnie.

Ważne: używajcie foremek, które nie są papierowe, wtedy trudniej będzie je rozlać. Masa wychodzi bardzo rzadka i jak wlejecie ją od razu do papierowych foremek, mogą się zdeformować podczas układania.

 

Do miski wrzucamy jajka, kakao i pokrojone w cienkie plastry (albo starte na tarce banany i blendujemy aż uzyskamy gładką masę. Następnie do środka wrzucamy owoce i pieczemy w temperaturze min. 180 st. bez termoobiegu przez 15 minut. Warto wiedzieć, że ciasto nie wyrasta zbyt wysokie więc można nalać nadzienie po same brzegi foremek.

Ja ułożyłam na wierzchu słodkie śliwki i agrest (dojrzały) i polałam odrobiną gorzkiej czekolady.

W mojej ocenie mają 7 na 10:

  • nie zawierają mąki ani proszku
  • są bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu
  • raczej nie nadają się do przechowywania na drugi dzień

Smacznego!

Podziel się:

One thought on “Muffinki z 3 składników – test!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *