Muffinki piernikowe z czekoladą – pyszne i najszybsze na świecie!

Macie ochotę na coś słodkiego, niedrogiego i zdrowego? Nie sięgajcie po gotowe ciastka, zróbcie czekoladowe muffinki z aromatem piernika.

Zwykle kiedy robiłam muffiny, wychodziły zbyt twarde, za bardzo upieczone albo suche. Jednak nie tym razem.

 

Składniki sypkie:

  • 2 szklanki mąki pszennej lub razowej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody
  • łyżeczka imbiru
  • łyżeczka cynamonu
  •  3 łyżki kakao
  • szczypta soli

Składniki płynne:

  • 1 szklanka mleka (dowolnego według uznania)
  • 2 jajka
  • 3 łyżki miodu
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 gorzka czekolada posiekana w kostkę

W jednej misce mieszamy składniki sypkie, w drugiej miksujemy płynne. Na końcu łączymy wszystkie składniki i mieszamy.

Przelewamy ciasto do foremek na około 3/4 wysokości foremki. Pieczemy w temperaturze 200 stopni około 20-25 minut.

Smacznego!

 

Podziel się:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *