Muffinki czekoladowe z jabłkami i cynamonem

Minęło już kilka miesięcy odkąd unikam cukru białego (rafinowanego) i o dziwo żyję! Dlatego jeśli widzicie na moim blogu przepis na muffinki, ciasteczka czy deser, oznacza to że nie znajdziecie go wśród wielu innych składników. Przy pomocy zamienników cukru, możecie również uzyskać efekt słodkości.

 

Składniki sypkie


  • 2 szklanki mąki pszennej lub razowej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody
  • łyżeczka cynamonu
  • 4 łyżki kakao
  • 2 duże jabłka
  • szczypta soli

Składniki płynne


  • 1 szklanka mleka (dowolnego według uznania)
  • 2 jajka
  • 3 łyżki miodu
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 gorzka czekolada posiekana w kostkę (najlepiej taka która jest słodzona zamiennikiem cukru np. stewią)

W jednej misce mieszamy składniki sypkie, w drugiej miksujemy płynne. Na końcu łączymy wszystkie składniki i mieszamy. Jabłka i czekoladę kroimy w kostkę i dodajemy do masy.

Przelewamy ciasto do foremek na około 3/4 wysokości foremki. Pieczemy w temperaturze 200 stopni około 20-25 minut.

Smacznego!

Podziel się:

2 thoughts on “Muffinki czekoladowe z jabłkami i cynamonem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *