Tak zamierzam rozpocząć weekend. Zajadając pyszne, muffinki czekoladowe… Nie są to takie zwyczajne muffinki, bo ciasto nie zawiera cukru! Zamiast tego, dodałam czekoladowy shake firmy Eqology. Zawiera mnóstwo odżywczych składników i stewię (roślinny zamiennik cukru.
Składniki sypkie
- 2 szklanki mąki pszennej lub razowej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka sody
- łyżeczka cynamonu
- 3 łyżki kakao
- 2 porcje (wg miarki) czekoladowego Shake’a EQ
Składniki płynne
- 1 szklanka mleka (dowolnego według uznania)
- 2 jajka
- 1/2 szklanki oleju
Polewa (w moim przypadku czekolada belgijska słodzona stewią)
- dowolna czekolada mleczna
- dowolna czekolada biała
W jednej misce mieszamy składniki sypkie, w drugiej miksujemy płynne. Na końcu łączymy wszystkie składniki i mieszamy.
Przelewamy ciasto do foremek na około 3/4 wysokości foremki. Pieczemy w temperaturze 200 stopni około 20-25 minut.
Pod koniec kiedy piekarnik jest jeszcze nagrzany, wyjmujemy muffinki i na każdej kładziemy po jednej kostce czekolady: białej i mlecznej.
Zostawiamy w wyłączonym, nagrzanym piekarniku na 5 min. I możemy już rozsmarować polewę.
Smacznego!