Muffinki czekoladowe z dodatkiem Shake’a

Tak zamierzam rozpocząć weekend. Zajadając pyszne, muffinki czekoladowe… Nie są to takie zwyczajne muffinki, bo ciasto nie zawiera cukru! Zamiast tego, dodałam czekoladowy shake firmy Eqology. Zawiera mnóstwo odżywczych składników i stewię (roślinny zamiennik cukru.

 

Składniki sypkie


  • 2 szklanki mąki pszennej lub razowej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody
  • łyżeczka cynamonu
  •  3 łyżki kakao
  • 2 porcje (wg miarki) czekoladowego Shake’a EQ

 

Składniki płynne


  • 1 szklanka mleka (dowolnego według uznania)
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki oleju

 

Polewa (w moim przypadku czekolada belgijska słodzona stewią)


  • dowolna czekolada mleczna
  • dowolna czekolada biała

 

W jednej misce mieszamy składniki sypkie, w drugiej miksujemy płynne. Na końcu łączymy wszystkie składniki i mieszamy.

Przelewamy ciasto do foremek na około 3/4 wysokości foremki. Pieczemy w temperaturze 200 stopni około 20-25 minut.

Pod koniec kiedy piekarnik jest jeszcze nagrzany, wyjmujemy muffinki i na każdej kładziemy po jednej kostce czekolady: białej i mlecznej.

Zostawiamy w wyłączonym, nagrzanym piekarniku na 5 min. I możemy już rozsmarować polewę.

Smacznego!

Podziel się:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *