Mini burgery z kaszy jaglanej

Tym oto wpisem, otwieram serię przepisów z kaszą jaglaną. Można ja przerabiać w nieskończoność. Na słodko, na zimno, ciepło, z owocami, z mięsem, z warzywami itd. Dziś pokażę Wam jak zrobić z niej pyszne mini burgery.

 

Składniki


  • 3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 3 duże cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki słonecznika
  • 1 łyżka sezamu
  • olej do smażenia

 

Przyprawy


  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • sól
  • pieprz
  • chili

Ugotowaną kaszę wkładamy do miski i mieszamy z przyprawami. Cebulę musimy dobrze usmażyć na patelni, by zrobiła się prawie brązowa. Dodajemy do tego czosnek, słonecznik i sezam. Smażymy jeszcze przez chwilę. Czekamy aż odrobinę ostygnie i dodajemy wszystko do kaszy. Mieszamy i formujemy małe kuleczki, które delikatnie zgniatamy palcami.

Bardzo dobrze rozgrzewamy olej i kładziemy kotleciki, pozwalamy im się dobrze usmażyć z każdej strony. Podczas smażenia musimy uważać żeby się nie rozpadły, dlatego przekręcajcie je na drugą stronę jak już od spodu mocno się zarumienią. Po smażeniu, wkładamy je do miski i pozwalamy ostygnąć.

Same smakują zabójczo, ale można oczywiście dodać ser, warzywa i sos czosnkowy albo pomidorowy i stworzyć własną wersję burgera.

Smacznego!

 

Podziel się:

4 thoughts on “Mini burgery z kaszy jaglanej

  1. Zazwyczaj wolę tradycyjne burgery z wołowiny, ale w sumie lubię kaszę gryczaną – spróbuję, dam znać jak wyszły.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *