Tym oto wpisem, otwieram serię przepisów z kaszą jaglaną. Można ja przerabiać w nieskończoność. Na słodko, na zimno, ciepło, z owocami, z mięsem, z warzywami itd. Dziś pokażę Wam jak zrobić z niej pyszne mini burgery.
Składniki
- 3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 3 duże cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki słonecznika
- 1 łyżka sezamu
- olej do smażenia
Przyprawy
- 2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- sól
- pieprz
- chili
Ugotowaną kaszę wkładamy do miski i mieszamy z przyprawami. Cebulę musimy dobrze usmażyć na patelni, by zrobiła się prawie brązowa. Dodajemy do tego czosnek, słonecznik i sezam. Smażymy jeszcze przez chwilę. Czekamy aż odrobinę ostygnie i dodajemy wszystko do kaszy. Mieszamy i formujemy małe kuleczki, które delikatnie zgniatamy palcami.
Bardzo dobrze rozgrzewamy olej i kładziemy kotleciki, pozwalamy im się dobrze usmażyć z każdej strony. Podczas smażenia musimy uważać żeby się nie rozpadły, dlatego przekręcajcie je na drugą stronę jak już od spodu mocno się zarumienią. Po smażeniu, wkładamy je do miski i pozwalamy ostygnąć.
Same smakują zabójczo, ale można oczywiście dodać ser, warzywa i sos czosnkowy albo pomidorowy i stworzyć własną wersję burgera.
Smacznego!
Zazwyczaj wolę tradycyjne burgery z wołowiny, ale w sumie lubię kaszę gryczaną – spróbuję, dam znać jak wyszły.
W końcu miałem czas, żeby wypróbować ten przepis zrobić – rewelka!
kurkuma – super pomysł
Bardzo się cieszę! 🙂