Meksykańska tortilla z ręcznie robionym ciastem

Tortilla (tortija) to jedna z nazw, którą większość ludzi wymawia niepoprawnie, tak samo jak sushi (poprawnie: suśi) czy maggi (poprawnie: madżi). Hiszpanie znają co najmniej kilka tysięcy sposobów jak ją przyrządzić. Przy czym dla nich tortilla oznacza mniej więcej to samo co dla nas omlet albo zapiekanka z ziemniaków. Natomiast Meksykanie traktują placki kukurydziane czy pszeniczne z ogromną czcią. I nie ma się co dziwić, bo tam na każdym rogu można spotkać wózek na kółkach z którego unosi się specyficzny zapach. Kubki smakowe Europejczyków nie zawsze są przygotowane na tak skalę ostrości. Poszczególne dodatki: sos, przyprawy i papryczki chili są tak ostre, że odczuwamy to co najmniej dwa razy… Czytałam o tym m.in w książce Magdy Bogusz: Pirania na kolację. 1405 dni w podróży dookoła świata.
Poniżej podaję przepis na nadzienie, a klikając w ten odnośnik, dowiecie się  jak ręcznie zrobić ciasto na tortillę.

 

Składniki na ciasto


  • około 1 szklanka (250 ml) bardzo ciepłej wody
  • około 300 g mąki kukurydzianej ( na blogu Ale Meksyk przeczytałam że najlepszą mąką jest masa harina, a jeśli tam tak piszą, to znaczy, że tak jest)
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej (taką podpowiedź znalazłam w jednym z przepisów, ale oryginalnie nie używa się tego dodatku)
  • szczypta soli

Składniki na nadzienie


  • 200 g mięsa wieprzowego/wołowego/z indyka
  • puszka kukurydzy
  • puszka czerwonej fasoli
  • 1-2 cebule
  • 4 duże ząbki czosnku + 3 ząbki do sosu czosnkowego
  • 1 pomidor
  • 1 duża czerwona papryka
  • 1 -2 papryczki chili
  • odrobina oleju rzepakowego lub masła klarowanego do smażenia

Przyprawy


  • świeże oregano
  • świeża bazylia
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • 2 łyżeczki soli

Smażenie


Mięso musimy bardzo dobrze posolić i usmażyć, aż odparuje woda i przesiąknie aromatem czosnku i innych przypraw. Zanim to zrobimy, kroimy drobno cebulę i smażymy na maśle aż, zrobi się miękka i brązowa (nie spalona). Dodajemy mięso, czosnek i przyprawy. Kroimy pomidor, papryczki chili i paprykę czerwoną i łączymy z mięsem. Wsypujemy kukurydzę i fasolę i mieszamy od czasu do czasu. W połowie smażenia dodajemy świeże zioła. Mieszamy całość.

Sos czosnkowy


  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 mały jogurt typu greckiego
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Gotowe nadzienie kładziemy na placki z tortilli i polewamy sosem. Jeśli chcecie jeszcze bardziej podkręcić smak, możecie położyć na to plasterek sera żółtego albo mozzarellę.

  Smacznego!

tortilla1000

 

 

 

 

Podziel się:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *