Pieczenie ciasteczek brzmi monotematycznie? Proponuję dla zabawy zrobić podwójne dwukolorowe ciasteczka. Oczywiście bez cukru, za to ze sporą dozą kreatywności…Sprawdzony przepis od mamy!
Składniki
- 1 kostka zimnego masła
- około 3 szklanki mąki
- 2 jajka
- 2 łyżki kakao
- 3 łyżki miodu
- odrobina cynamonu
- Sypkie składniki mieszamy bez kakao. Dzielimy je na dwie części (można wsypać składniki do dwóch osobnych misek. Do każdej dodajemy połowę masła i jedno jajko. Na końcu, do jednej części dosypujemy kakao.
- Ugniatamy osobno i odkładamy na 30 min do lodówki. Z każdej części oddzielamy kawałek i rozwałkowujemy. Następnie przy pomocy dwóch foremek: jednej dużej i drugiej o mniejszej średnicy wykrawamy np. po 6 części. W środek większej części wykrojonego z ciasta kształtu, wkładamy mniejszy kawałek.
- Układamy je od razu na papierze do pieczenia w formie.
- Pieczemy w 200 stopniach max. 15 minut.
Smacznego!