Maślane ciasteczka dwukolorowe – sprawdzony przepis

Pieczenie ciasteczek brzmi monotematycznie? Proponuję dla zabawy zrobić podwójne dwukolorowe ciasteczka. Oczywiście bez cukru, za to ze sporą dozą kreatywności…Sprawdzony przepis od mamy!

 

Składniki


  • 1 kostka zimnego masła
  • około 3 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżki miodu
  • odrobina cynamonu
  1. Sypkie składniki mieszamy bez kakao. Dzielimy je na dwie części (można wsypać składniki do dwóch osobnych misek. Do każdej dodajemy połowę masła i jedno jajko. Na końcu, do jednej części dosypujemy kakao.
  2. Ugniatamy osobno i odkładamy na 30 min do lodówki. Z każdej części oddzielamy kawałek i rozwałkowujemy. Następnie przy pomocy dwóch foremek: jednej dużej i drugiej o mniejszej średnicy wykrawamy np. po 6 części. W środek większej części wykrojonego z ciasta kształtu, wkładamy mniejszy kawałek.
  3. Układamy je od razu na papierze do pieczenia w formie.
  4. Pieczemy w 200 stopniach max. 15 minut.

Smacznego!

Podziel się:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *