Makaron razowy z mozzarellą i oliwkami

Dobra porcja węglowodanów i błonnika. Szybkie i pyszne rozwiązanie na lunch do pracy. Zajmuje nie całe 15 minut. Można mieszać i zamieniać dodatki.

 

Składniki


  • 1 szklanka makaronu razowego lub zwykłego ( ja lubię penne alo grube świderki)
  • małe opakowanie oliwek: czarne lub zielone
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 1 opakowanie sera mozzarella
  • szczypta soli
  • łyżeczka oregano
  • łyżeczka papryki czerwonej
  • łyżka sezamu (opcjonalnie)
  • 2 łyżki oliwy
  1. Makaron goujemy max. 7-8 min. Zgodnie z wskazówką na opakowaniu. Może być lekko al dente. Do gotującej się wody, można wlać kilka kropel oleju albo oliwy, żeby się zbyt mocno nie posklejał.
  2. W tym czasie kroimy pomidorki, oliwki i zostawiamy na desce. Natępnie rozgrzewamy patelnię z oliwą, wrzucamy warzywa i przyprawy i delikatnie mieszamy.
  3. Odcedzamy makaron. Do jeszcze gorącego garnka wrzucamy warzywa wraz z ziołami i mozzarellą. Dodajemy jeszcze trochę oliwy i mieszamy.
  4. Tak przygotowane danie można po kilku minutach włożyć do pojemników i zjeśc na przerwie w pracy.

Smacznego!

 

Podziel się:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *