Leczo wegetariańskie z fasolą

Każdy ma swój sposób na sezonowe leczo. Dzisiaj pokażę Wam moją wersję leczo po wegetariańsku. Nie wyobrażacie sobie pewnie tej potrawy bez mięsa? Szczerze mówiąc ja też tak myślałam. Tyle, że nie wiedziałam jak w prosty i szybki sposób można oszukać nasze kubki smakowe.

Składniki


  • 2 małe cukinie
  • 1 duża papryka czerwona
  • 1 duża papryka żółta
  • kilka pieczarek
  • 3 cebulki
  • 2 ziemniaki
  • 1 puszka kukurydzy
  • 2 pomidory obrane ze skórki lub pomidory w puszce
  • 1 puszka fasoli
  • opakowanie serka mozzarella
  • odrobina oleju lub masła klarowanego do smażenia

Przyprawy i dodatki:

  • papryka wędzona słodka (obowiązkowo!)
  • pół łyżeczki pieprzu cayenne
  • sok  z połówki cytrynyhttp://codziszjem.pl/wp-admin/post.php?post=704&action=edit
  • 2-3 duże ząbki czosnku
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru

Na początku obieramy i kroimy w paski cebulkę. Wrzucamy na chwilę na patelnię razem z pokrojonymi pieczarkami. Papryki kroimy w grubą kostkę i również osobno smażymy na bardzo małym ogniu. Kroimy w drobną kostkę pomidory i gotujemy razem z papryką z dodatkiem czosnku i soku z cytryny. Łączymy wszystkie składniki (fasola, kukurydza) i cukinia. Żeby danie miało jeszcze lepszy aromat, kroimy ziemniaki w drobną kostkę i smażymy na patelni. Dodajemy je na samym końcu, podobnie jak odrobinę oregano, paprykę wędzoną, łyżeczkę cukru,sól i pieprz. Gotujemy całość około 20 minut aż wszystkie składniki będą miękkie, od czasu do czasu mieszamy.

Można podawać z chrupiącą bułką albo z chlebem. Ja żeby sobie jeszcze bardziej dogodzić, robię upgrade z mozzarellą.

Smacznego!

 

 

 

Podziel się:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *