Aromat kurek zna chyba każdy, szczególnie z dodatkiem koperku, który o tej porze roku smakuje najlepiej! Ten gatunek grzybów możemy zbierać w naszych lasach już w czerwcu. Jak większość grzybów, kurki składają się głównie z wody. Zawierają śladowe ilości witamin takich jak: B1, C, PP i E oraz składników odżywczych: cynk, wapń, fluor, jod, potas. Ich największą zaletą jest to, że są bardzo trwałe i przez długi czas zachowują swój specyficzny aromat.
Mają bardzo szerokie zastosowanie
- sosy
- marynaty
- dodatek do: naleśników, klusków śląskich, kopytek, makaronów, kasz, ryżu albo omletów
Składniki na sos kurkowy z ryżem
- świeży koperek – w zależności od upodobań
- 500 g kurek – które należy moczyć w wodzie przez ok. 30 minut i bardzo dokładnie opłukać
- szczypiorek
- 1 gęsty jogurt (ja używam typu greckiego)
- połowa cytryny
- sól, pieprz
- łyżeczka czarnuszki
- 1- 2 torebki ryżu
- łyżka masła klarowanego do smażenia
Rozgrzewamy masło klarowane, dodajemy kurki i smażymy przez około 5 minut. Następnie do jogurtu wyciskamy sok z połowy cytryny i dodajemy posiekany koperek, szczypiorek oraz przyprawy. Całość wylewamy na patelnię i smażymy przez około 7 minut.Podajemy z ryżem lub innymi dodatkami. Ja lubię dodać do ryżu odrobinę masła i soli do smaku.
Smacznego!