Kurki w sosie śmietanowo-koperkowym

Aromat kurek zna chyba każdy, szczególnie z dodatkiem koperku, który o tej porze roku smakuje najlepiej! Ten gatunek grzybów możemy zbierać w naszych lasach już w czerwcu. Jak większość grzybów, kurki składają się głównie z wody. Zawierają śladowe ilości witamin takich jak: B1, C, PP i E oraz składników odżywczych: cynk, wapń, fluor, jod, potas. Ich największą zaletą jest to, że są bardzo trwałe i przez długi czas zachowują swój specyficzny aromat.

 

Mają bardzo szerokie zastosowanie


  • sosy
  • marynaty
  • dodatek do: naleśników, klusków śląskich, kopytek, makaronów, kasz, ryżu albo omletów

 

Składniki na sos kurkowy z ryżem


  • świeży koperek – w zależności od upodobań
  • 500 g kurek – które należy moczyć w wodzie przez ok. 30 minut i bardzo dokładnie opłukać
  • szczypiorek
  • 1 gęsty jogurt (ja używam typu greckiego)
  • połowa cytryny
  • sól, pieprz
  • łyżeczka czarnuszki
  • 1- 2 torebki ryżu
  • łyżka masła klarowanego do smażenia

    Rozgrzewamy masło klarowane, dodajemy  kurki i smażymy przez około 5 minut. Następnie do jogurtu wyciskamy sok z połowy cytryny i dodajemy posiekany koperek, szczypiorek oraz przyprawy. Całość wylewamy na patelnię i smażymy przez około 7 minut.Podajemy z ryżem lub innymi dodatkami. Ja lubię dodać do ryżu odrobinę masła i soli do smaku.

Smacznego!

Podziel się:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *