Kto wynalazł chipsy?

Jeśli jarmuż wychodzi Wam bokami i macie dość czytania o tym co jest zdrowe a co nie, zapraszam do lektury o chipsach. Uprzedzam, że nie jestem fanką smażonych na głębokim oleju chrupiących ziemniaków o smaku cebulki…

 

 

Kto wynalazł pierwszego chipsa ?


Jak to zwykle bywa, na takie pytanie najlepiej odpowiada wujek Google. Tym razem przejrzałam kilka wartościowych źródeł informacji i okazało się, że artykuł o chipsach napisał nijaki Joe Monster. Na wstępie autor sugeruje w jakich okolicznościach, towarzyszy nam najczęściej ziemniaczana przekąska. Dzieje się to podczas eksploracji Internetu albo na spotkaniach towarzyskich.

Niektórzy też lubią zagryzać nimi pokarmy roślinne, takie jak popularne wśród bananowej młodzieży konopie. Sęk w tym, że kiedy już po nie sięgamy (chipsy oczywiście), nie możemy przestać. Zawdzięczamy to bogatym aromatom ziół, bez których ziemniak był by tylko prostackim pasternakiem. Czyli zdegradowanym warzywem, które na przestrzeni wieków zostało wyparte przez pietruszkę czy inne warzywa.

Processed with VSCOcam with f2 preset

Marudny klient i szef kuchni


O tym dlaczego warto jeść ziemniaki, wiedzą wszyscy: są tanie, mają dużo wartości odżywczych i pasują do schabowego. Te trzy powody dały początek narastającej popularności tego warzywa. Szczególnie na polskich stołach, gdzie często towarzyszy mu także ogórek czy wódka. Kto wpadł na pomysł, żeby pokroić zwykłego kartofla w cienkie paski i przysmażyć go na oleju?

Tu wracam do wikipedii i artykułu na Joe Monster. Otóż, pewien wybredny klient nowojorskiej restauracji zwymyślał szefa kuchni. Powodem niezadowolenia okazała się grubość ziemniaków, a konkretnie to że były pokrojone i usmażone byle jak. Szef kuchni postanowił się zemścić i pokroił ziemniaki tak cienko, że po wrzuceniu na patelnię wchłaniały tłuszcz szybciej niż Magda Gessler. Dodatkowo posypał je solą, żeby były bardziej niezdrowe. O dziwo klient był zachwycony. Co więcej ów szef kuchni wprowadził chipsy na stałe do menu.

 

Chipisowska rewolucja


Podobno do połowy ubiegłego wieku, chipsy były podawane tylko z dodatkiem soli, aż do momentu gdy pewien Irlandzki właściciel fabryki, zrobił eksperyment. Zastąpił sól smakiem sera i cebulki. Jak łatwo można się domyślić, zarobił miliony monet i zaraził tym pomysłem innych producentów chipsów, którzy zaczęli wymyślać coraz to nowsze smaki.

Wiem, teraz już nic nie będzie takie samo: kiedy sięgniecie po kolejną paczkę Lays’ów w duchu będziecie wspominać nowojorską marudę. Mam też złą wiadomość: nie da się zrobić idealnych chipsów bez kąpieli w głębokim, gorącym oleju. To tak jakby ktoś próbował Wam wmówić, że da się zrobić majonez bez majonezu, choć znam takich.

Ale, żeby nie było Wam tak bardzo smutno:

5 przepisów na chipsy prawie bliskie ideałowi

 

Jak wrzucę je na Instagram, fani zdrowej diety będą się nimi jarać.

 

Chipsy z batatów

  • 2 duże bataty
  • ulubione przyprawy w proszku
  • olej lub oliwa

Bataty obieramy i kroimy w plastry o grubości max. 2 mm. Wkładamy do miski i posypujemy ulubionymi ziołami. Ja najbardziej lubię paprykę wędzoną. Pieczemy w 200 stopniach przez 20 minut.

 

Chipsy z marchewki

  • 5 dużych surowych marchewek
  • odrobina oleju albo oliwy
  • pieprz cayenne
  • sól
  • papryka wędzona

Marchewkę kroimy w bardzo cienkie plastry przy pomocy noża albo obieraczki. Posypujemy dodatkami, polewamy olejem i od razu wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 200 stopniach około 20 minut.

 

Chipsy ziemniaczane

  • kilka dużych ziemniaków
  • odrobina oleju albo oliwy
  • papryka wędzona w proszku
  • odrobina soli
  • ulubione zioła

Ziemniaki kroimy na grubość około 2-3 mm. Układamy na blasze, dokładnie posypujemy papryką, solą i innymi dodatkami wedle uznania. Polewamy bardzo dokładnie oliwą z oliwek albo olejem. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 20-30 minut aż nabiorą intensywnego koloru.

 

Chipsy z buraka

  • 1 – 2 buraki
  • czosnek granulowany
  • papryka słodka
  • odrobina oleju lub oliwy

Obieramy buraka, kroimy w cienkie plastry, obtaczamy w przyprawach i oleju. Pieczemy tak jak w poprzednich przypadkach: 20 minut w 200 stopniach.

 

Chipsy z rzodkiewki

  • 2 pęczki rzodkiewki
  • ostra papryka
  • cebula granulowana lub czosnek
  • olej lub oliwa

Kroimy rzodkiewkę w plasterki, obsypujemy przyprawami, pieczemy 15 minut w temperaturze 180 stopni.

Oczywiście warto jeść chipsy z ulubionym sosem.

Smacznego!

 

Podziel się:

2 thoughts on “Kto wynalazł chipsy?

  1. Też uważam, że chipsy to nie jest najlepsze rozwiązanie, chociaż czasem zdarza mi się po nie sięgnąć. Bardzo podoba mi się przepis na chipsy z buraka.
    Super blog!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *