Kruche pierożki z ananasem i czekoladą

Nie wymagają specjalnego opisu, wystarczy popatrzeć na zdjęcie: kruche ciasto obtoczone czekoladą i sezamem… Nadzienie możecie wymyślić dowolne. Ja zrobiłam je z ananasa.

 

Składniki


  • 2,5 szklanki mąki
  • pół łyżeczki sody
  • 1 kostka masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżki miodu
  • pół szklanki mleka
  • świeży ananas (ostatecznie może być z puszki)
  • pół szklanki sezamu

Polewa


  • 2 czekolady (wiadomo: najlepiej bez cukru rafinowanego)

1. Mąkę, sodę, cukier mieszamy razem. Dodajemy zimne masło, mleko i jajka i ugniatamy. Ciastko może na początku być bardzo lepkie, dlatego możemy dosypać odrobinę mąki i ugniatać aż samo zacznie odchodzić od ręki.

2. Odcinamy kawałek ciasta i rozwałkowujemy na grubość około 0,5 mm. Wycinamy szklanką lub foremką okrągły kształt. Następnie kładziemy 2 małe kawałeczki ananasa, tak żeby udało się swobodnie je zlepić na kształt pierożka.

3. Pierożki kładziemy na blachę pokrytą papierem do pieczenia i uwaga: wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 200 stopni! Pieczemy około 25 minut. Jak będą mocno się przypiekać, możecie po około 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 180 stopni.

4. A teraz najlepszy etap: maczanie pierożków w czekoladzie z sezamem. Tutaj możecie obejrzeć krótki filmik instruktażowy, który jest dostępny na moim profilu Instagram: Codziszjem.pl

5. Jak już wykonacie czynność wkładacie pierożki do lodówki na około 20-30 minut.

Smacznego!

 

 

Podziel się:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *