Kończę z białym proszkiem czyli życiowy detoks cukrowy

Cukier to paliwo chorób cywilizacyjnych. Jest tani i wszechobecny. Zabija więcej ludzi niż heroina.

Ten wpis powstał jako czysty akt desperacji, po wielu miesiącach biegania  i narzucania sobie ograniczeń. Skończyłam z dietami i chorą kontrolą tego co jem. Oczywiście bez przesady…
Wystarczyło wyeliminować tego cichego sk****iela i życie znowu jest kolorowe! Bez ściemy piszę o tym wszędobylskim zdradzeckim składniku.

 

Gdzie tak naprawdę ukrywa się cukier?


Ilość nazw pod jaką cukier jest przemycany w żywności może mocno zaskoczyć… Zawsze wydawało mi się, że jogurty, serki albo płatki kukurydziane są zdrowe i niskokaloryczne. Może i tak jest, ale tylko w świecie reklamy. Activ, fit, protein, light to mantra którą posługują się producenci żywności.

Pitny aktywny jogurt, który pobudza metabolizm

Chyba najbardziej poubudził wyobraźnię copywiterów i sponsorów. Zwłaszcza że znajduje się na drugim miejscu w składzie. To znaczy, że lampka powinna Ci się włączyć już w momencie kiedy podchodzić do pułki i chcesz wrzucić go do koszyka. Najlepiej skieruj swój wzrok na owoce i warzywa i zapomnij o istnieniu tego świństwa! Chyba, że wolisz odwiedzać częściej H&M bo tam rozmiar S jest wielkości L.

Cukier zawierający sacharozę


  • cukier buraczany
  • cukier trzcinowy
  • cukier puder
  • cukier wanilinowy
  • cukier palony
  • cukier inwertowany

Inne cukry spożywcze


  • cukier gronowy – glukoza
  • cukier skrobiowy – glukoza
  • cukier mlekowy – laktoza
  • cukier owocowy – glukoza
  • cukier słodowy – maltoza
  • cukier drzewny – ksyloza

Jak kupować produkty bez cukru?


Załóżmy, że scenariusz w sklepie się powtarza, jednak tym razem postąpisz już mądrze. Wiesz, że każde słowo, które kończy się na -OZA nie wróży nic dobrego. Masz swoją wymiętą karteczkę z listą zakupów i zaczynasz eksplorację pułek.

Produkt: Płatki FIT owsiane na śniadanie
Czytamy skład: produkty pochodzące z pełnego ziarna owsa (42%): płatki owsiane, mąka owsiana, syrop glukozowy, chips bananowy 11,4 % (banan, olej kokosowy, cukier trzcinowy, aromat, miód), rodzynka, tłuszcz palmowy itd…
Czy będziesz od tego wyglądać FIT? Ano niekoniecznie… (Patrz dział H&M). Nie dość, że jest tam syrop glukozowy to jeszcze są banany, rodzynki i inne suszone i słodzone owoce. Co robić?! Ochroniarz krzywo na Ciebie patrzy bo za długo stoisz przy jednej półce. Jakaś Starsza Pani prawie przejeżdża Cię wózkiem… Ciężko będzie znaleźć właściwy produkt.

Zrób tak: przygotuj mleko (dostarczy Ci laktozę), garść ulubionych orzechów, 1 banan (więcej nie wolno bo fruktoza!), dodaj płatki kokosowe i trochę cynamonu i pół szklanki płatków owsianych.
Takie śniadanie dostarczy Ci tyle energii i błonnika, że do pracy dobiegniesz szybciej niż autobus, na który notorycznie się spóźniasz.

Biały proszek uzależnia jak heroina


Wygląda to tak, że w mózgu zachodzą zmiany, podobne do tych jakie odczuwają narkomani na detoksie. tak twierdzą naukowcy, którzy sprawdzili to na szczurach. Dawali im cukier i heroinę do wyboru, ponoć dla cukru były w stanie zaprzedać duszę diabłu. Po spożyciu cukru wzrasta poziom serotoniny i dopaminy tzw. hormonów szczęścia.

Nie wierzysz? To spróbuj odłożyć ten batonik czekoladowy, który teraz trzymasz i wyrzuć do kosza. Zostało jeszcze pół? Szkoda wyrzucić? Przykleił się do łapki i nie chce odkleić?

Też to znam, ale teraz zadaj sobie pytanie: kto jest ważniejszy? Ty czy on?!

Jak do tego doszło, że zaczęliśmy masowo ćpać cukier? Newsweek pisze:

Na początku XX wieku średnie spożycie cukru w Europie wynosiło 5 kg rocznie na osobę. Dziś Polak zjada około 42 kilogramów rocznie (średnia w UE wynosi około 39 kg). Tak zwane cukry dodane (czyli mono- i disacharydy, np. glukoza i fruktoza, sacharoza) są obecne niemal we wszystkich produktach. Nasz organizm przywykł do cukru i coraz bardziej go pożąda.

Skutki takiej diety są katastrofalne dla naszego zdrowia. Choroby układu krążenia, nadwaga, próchnica to tylko niektóre z nich. Niektóre państwa zaczynają wprowadzać podatek od cukru.

Podatek od cukru?


Podatek od cukru – brzmi absurdalnie, ale może również zostać wprowadzony w Polsce. To desperacka próba państw, w walce z nadwagą. W 2014 roku został wprowadzony w Meksyku z powodu narastającej epidemii otyłości. W rezultacie spożycie cukru spadło o nawet 17%. Podobnie na Węgrzech, gdzie zanotowano wynik 40%. Producentom żywności nie opłacało się stosować tego taniego dodatku. Dotyczy to szczegółnie producentów napojów i słodyczy.

Jak czytam w Business Insider Polska:

W 2014 r. rząd Meksyku – państwa, które od lat konkuruje ze Stanami Zjednoczonymi o niechlubny laur najbardziej otyłego kraju świata – wprowadził 10-proc. podatek na każdy niealkoholowy napój, do którego producenci dodają cukier (na produktach w Polsce dodany cukier widnieje zazwyczaj w tabelce „wartości odżywcze” w zakładce „węglowodany”) oraz do wysokokalorycznych produktów typu czekolada, lody, pudding czy cukierki. Tu jest link do pełnego artykułu.

Nie wykluczone, że podobny podatek zostanie wprowadzony również w Polsce. Otyłość to poważny problem, zwłaszcza kiedy nie mieścisz się w spodnie z gimnazjum albo tracisz Followersów!
Jeden słodki napój zawiera około 6 łyżeczek cukru. A jak wiadomo, cukier jest też dodawany do pieczywa i innych często spożywanych produktów. Czy wiedzieliście na przykład, że nutella składa się prawie w 80% z cukru?

Może działać destrukcyjnie na błonę śluzową jelit


Co to dla nas oznacza? Cukier zaburza równowagę fizjologicznej flory bakteryjnej. Może to doprowadzić do grzybicy układu pokarmowego. Kiedyś czytałam, że Steve Jobs miał na tym punkcie obsesję i chcąc wyeliminować grzyby z organizmu, przerzucił się na dietę fruktariańską.

Faktem natomiast jest, że przez uszkodzenie śluzówki jelit, spada odporność organizmu, a co za tym idzie zaburzone zostaje przyswajanie substancji odżywczych. Czujemy się zmęczeni, jesteśmy bardziej podatni na infekcje i brakuje nam energii.

Może przyspieszać starzenie się organizmu


W wieku 29 lat to nie jest jedyna rzecz, która powinna mi spędzać sen z powiek. Problem w tym, że regularne jedzenie słodyczy, nie tylko doda więcej centymetrów. Otyłość sprawia, że skóra staje się bardziej rozciągnięta. Po 25 roku życia, skóra ma coraz gorszą zdolność regeneracji. Więc lepiej zapobiec tyciu, niż później walczyć z nadmiarem kilogramów. Chociażby z tego względu, że trudniej przywrócić rozciągniętej skórze dawny kształt.

Jak do tego dochodzi?


W dużym uproszczeniu: cukry wchodzą w reakcje z kolagenem w skórze podczas procesu glikacji. W wyniku tego procesu niszczone są kolagen i elastyna. W efekcie skóra wygląda na mniej odżywioną, ma gorszą kondycję i przy tym starzeje się szybciej…

Zakwaszenie organizmu groźne bardziej niż myślisz!


Wypowiem się z perspektywy osoby, która regularnie biega i spędza każdą wolną chwilę na świeżym powietrzu. Załóżmy, że wróciłam z wieczornej 10 kilometrowej trasy biegowej i pierwsza rzecz o jakiej pomyślę to uzupełnienie płynów (najlepiej zimny browar). W takiej sytuacji robię jeszcze kolejne 10 km i po powrocie już nie jestem w stanie myśleć. Czołgam się do zlewu i piję litrami kranówę. To jedyne wyjście z sytuacji.

Po samym treningu organizm jest mocno zakwaszony i żeby wyrównać pobiera wapń, sód, potas czy magnez z tkanek. Nie trudno przewidzieć, że po jakimś czasie minerały obecne w organizmie przestaną być wystarczające. Próchnica, łamanie paznokci itp. to pestka w porównaniu z długotrwałymi skutkami, takimi jak zwyrodnienia stawów, a w najgorszym wypadku osteoporoza czy nowotwory. A przecież jakoś trzeba biegać.

Frustracja spowodowana brakiem efektów w diecie


Nie wiem jak Wy, ale ja całe życie się odchudzam. Tylko pytanie po co, jeśli robię to nieracjonalnie i tylko się zniechęcam. Po odstawieniu cukru w samych słodyczach, w ciągu 3 tygodni zgubiłam 3 kg bez specjalnego wysiłku i wyrzeczeń.

Oczywiście z dnia na dzień trudno jest przejść na cukrowy ascetyzm. Żeby było łatwiej spróbujcie nie słodzić kawy i herbaty. Jedna z plotek głosi, że słynna Adele zgubiła sporo kilogramów dzięki tej metodzie i rezygnacji ze słodyczy.

Czy to oznacza że już nigdy nie zeżrecie deseru albo ciasta?


Nic z tych rzeczy! Poniżej zamieszczam 10 wybranych przepisów na desery. Opierają się na naturalnie słodkich owocach albo zdrowszych zamiennikach. Nie zawierają cukru rafinowanego. Jednak zaznaczam, że cukier pozotanie zawsze cukrem. Nie ważne czy w postaci fruktozy z owoców czy laktozy w mleku. Dlatego korzystajcie z zamienników z rozwagą.
Każda OZA to groza!

  1. Kruche dwukolorowe maślane ciasteczka
  2. Błyskawiczne muffinki z 3 składników
  3. Ciasto malinowo-jagodowe bez cukru
  4. Tortilla z orzechami i kremem czekoladowym bez cukru!
  5. Koktajl ananasowo truskawkowy
  6. Muffinki piernikowe – błyskawiczne
  7. Ciasteczka owsiane – sprawdzony przepis
  8. Ciasteczka bounty.
  9. Koktajl czekoladowy z malinami.
  10. Zielony koktajl.

 

Lista produktów w których najmniej spodziewasz się cukru


  • ketchup
  • musztarda
  • majonez
  • sosy jako dodatki do Fast foodów
  • wędzona kiełbasa
  • chałka
  • płatki żytnie
  • sosy sałatkowe
  • piwo

Jakie są popularne zamienniki cukru?


  • Miód
  • Syrop klonowy
  • Słody (ryżowy, jęczmienny) – słód jęczmienny najczęściej występuje w piwie
  • Syrop z agawy
  • Ksylitol (znany jako cukier brzozowy)
  • Syrop daktylowy
  • Stewia – rodzaj rośliny, która jest 300 razy słodsza od cukru, a praktycznie nie zawiera kalorii
  • Melasa
  • Nierafinowany cukier (tzw. sok trzcinowy)

Nie mówię, że trzeba od razu popadać w paranoję i do końca życia katować się liśćmi sałaty. Namawiam Was do tego, żeby jeść bardziej świadomie i nie dawać się ogłupić producentom masowej żywności.

 

Podziel się:

2 thoughts on “Kończę z białym proszkiem czyli życiowy detoks cukrowy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *