Kanapka z jajkiem i sosem koperkowym

Takie śniadanie daje mi energię po porannym bieganiu i powoduje, że nie spóźniam się do pracy, bo zajmuje niecałe 5 min. Kanapkę można upgradować w dowolny sposób: dodać sos czosnkowy, pomidorowy albo wrzucić do środka rukolę i paprykę. Ja dzisiaj zrobię z sosem koperkowym.

 

Składniki


  • bułki pełnoziarnistej albo innego ulubionego pieczywa
  • 1 jajko
  • szczypiorek
  • świeży ogórek
  • pomidor
  • świeży koperek
  • jogurt naturalny
  • ziarna słonecznika

Najpierw rozgrzewamy mocno patelnię i prażymy na niej słonecznik. Dodajemy odrobinę oleju lub oliwy i rozbijamy jajko. Po chwili połączy się ze słonecznikiem i smażymy z obu stron.

Układamy na bułkę jajko, szczypiorek, ogórek i pomidor. A do jogurtu dodajemy koperek i mieszamy. Sos można rozsmarować od razu na warzywach albo włożyć do osobnego pudełka i zabrać do pracy.

Smacznego!

Podziel się:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *