Bób z sosem koperkowo-czosnkowym

Bób z sosem koperkowo-czosnkowym to zaraz po pasztecie z cukinii, jedno z moich ulubionych dań. Ma dużo białka, można jeść go na zimno, ciepło, sam lub z czymkolwiek, a i tak będzie wyśmienity. Dopiero rozkręcam się z przepisami na bób, więc uważajcie!   Najbardziej lubię bób ugotowany i posolony, jedzony

Podziel się:

Zapiekanka ziemniaczana z indyjskim sosem

Po ostatniej wizycie w krakowskim barze wegańskim Momo, wpadł mi do głowy pomysł na przepis. Inspirowany kuchnią indyjską.   Indyjski sos z masła orzechowego 3 łyżki masła orzechowego pół cytryny szczypta kuminu pół szklanki passaty pomidorowej albo przecieru z pomidorów łyżeczka cukru trzcinowego (o ile samo masło już nie jest

Podziel się:

Veganmania – kulinarna relacja z festiwalu w Krakowie

Miejska hipsterownia i wegańskie jedzenie, czyli Veganmania w Przestrzeniach FORUM. Dziś to miejsce wypełniły zapachy kuchni z całego świata, w wydaniu wegańskim.   Samosa to jest to! Wpadłam tam na chwilę, ale udało się upolować kilka smakowitych kąsków. Niestety zdjęcia robione smartfonem przy słabym świetle, nie są w zadowalającej jakości,

Podziel się:

Ciasto z rabarbarem i truskawkami – z zaskakującym składnikiem

Lubicie rabarbar? Jeśli nie, ten przepis jest dla Was. Jeśli tak, ten przepis tym bardziej jest dla Was… Składniki 2,5 szklanki mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka jogurtu naturalnego (ja używam typu greckiego) 4 jajka 0,5 szklanki ksylitolu lub cukru brązowego 1 kostka margaryny 3-4 łodygi rabarbaru

Podziel się:

Zapiekanka z cukinii z kurczakiem i ananasem

To alternatywa na lunch obiad albo kolację. Ma mniej kalorii niż tradycyjna zapiekanka z mąki. Ponadto nie zawiera glutenu. Składniki 1 – 2 duże cukinie 1 czerwona papryka połówka świeżego ananasa filet z kurczaka ser żółty/topiony/pleśniowy wedle uznania sól pieprz zioła prowansalskie papryka ostra masło klarowane lub olej do smażenia

Podziel się:

Szarlotka w kratkę na kruchym cieście

To wynalazek francuskiego szefa kuchni, a dokładnie Marie-Antoine Carême. Kulinarny geniusz odważnie łączył smaki i ukrywał różne potrawy w tym samym daniu. Nazwa szarlotka dedykowana jest księżnej Charlotcie, późniejszej carycy.   Ciasto, które przygotowałam nie jest typową polską szarlotką. Za przykładem mistrza, postanowiłam dodać do niego banany i gruszkę. Dzięki temu

Podziel się:

Pizza idealna – przepis sprawdzony

Wokół pizzy narosło wiele mitów. Na przykład taki, że prawdziwa pizza powinna być tylko i wyłącznie na cienkim cieście. Pizza idealna powstała rzekomo we Włoszech. Czyżby?   Kto pierwszy upiekł pizzę? O dziwo historia powstania pizzy, nie jest tak oczywista jak może się wydawać. Włosi jako pierwsi nie wpadli na

Podziel się: