Ciecierzyca wędzona z użyciem 3 składników

Co zrobić kiedy macie ochotę na szybką, chrupiącą, słoną przekąskę? Odpowiedź brzmi: prażona wędzona ciecierzyca! Do jej przyrządzenia będziecie potrzebować tylko trzech składników.   Składniki 1 szklanka ciecierzycy (może być z puszki, albo ugotowana) 2 łyżki papryki wędzonej łyżeczka soli   Ugotowaną ciecierzycę mieszamy z papryką i solą. Można namoczyć

Podziel się:

Wegańskie naleśniki ze szpinakiem i rukolą

O stopniu trudności podczas ich przygotowania decydują najczęściej trzy czynniki: temperatura patelni, jakość powierzchni na której smażymy ciasto i jego konsystencja.   Dlatego zanim zabierzecie się do smażenia, pamiętajcie: Rozgrzejcie mocno patelnię Do pierwszego naleśnika dodaję odrobinę tłuszczu (np. olej kokosowy) Staram się używać patelni ceramicznej   Składniki na ciasto

Podziel się:

Gulasz z soczewicy

Ten przepis jest idealny nie tylko wegetarian, ale też alergików i osób intensywnie uprawiających sport. Dostarcza wartościowe białko, a przy tym jest prosty i szybki w przygotowaniu.   Składniki 2 szklanki soczewicy czerwonej 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 2 duże pomidory 1 puszka kukurydzy 2 cebule czerwone 2 ząbki

Podziel się:

Kaszotto z burakiem i słonecznikiem

Tym razem kasza powraca nie jako burger ale w równie ciekawej i pysznej postaci. Ostatnio mięso nie jest zbyt często obecne w mojej kuchni. Dlatego coraz częściej sięgam po produkty wegetariańskie. Składniki 1 opakowanie ugotowanej kaszy gryczanej 1 ugotowany czerwony burak Kilka czarnych oliwek około 2 łyżeczki łuskanego słonecznika 1

Podziel się:

Zupa afrykańska – takiego smaku się nie spodziewasz!

To prawdziwa symfonia smaków: na początku słodycz marchewki i batatów, później dochodzi do tego smak ostrej papryki a na końcu pojawia się kwaśna limonka. Brzmi ciekawie?   Składniki 1 czerwona papryka 2 małe bataty 3 ziemniaki 4 marchewki 1 ząbek czosnku 2 cebule czerwone 1 puszka krojonych pomidorów 1 łyżka

Podziel się:

Pieczone frytki z batatów

Frytki smażone na głębokim tłuszczu smakują wybornie, ale jak spróbujecie batatów z piekarnika… Myślę, że tak samo uzależnicie się od ich aromatu, który w połączeniu z sosem czosnkowym i oliwkami, tworzy niezapomnianą paletę smaków.   Składniki 2-3 duże bataty 4 ząbki czosnku przyprawy: oregano, bazylia, tymianek sól pieprz pieprz cayenne

Podziel się:

Kurki w sosie śmietanowo-koperkowym

Aromat kurek zna chyba każdy, szczególnie z dodatkiem koperku, który o tej porze roku smakuje najlepiej! Ten gatunek grzybów możemy zbierać w naszych lasach już w czerwcu. Jak większość grzybów, kurki składają się głównie z wody. Zawierają śladowe ilości witamin takich jak: B1, C, PP i E oraz składników odżywczych:

Podziel się:

Papryki faszerowane kaszą jaglaną ze szpinakiem

Papryka faszerowana to jedno z dań, które nigdy mi się nie znudzi. Odkrywam coraz to nowsze sposoby jej przygotowania. Przypominam, że tutaj znajduje się wersja meksykańska. A tym czasem, zobaczcie przepis na paprykę w wersji wegetariańskiej. Składniki 1 opakowanie ugotowanej kaszy jaglanej 200 g świeżych liści szpinaku lub opakowanie mrożonego

Podziel się: