Istnieje prawie 50 sposobów na dania z tikka masala. W brytyjskich restauracjach jest najczęściej podawane z kurczakiem. Ja wybrałam do tego bataty, które mogę jeść w każdej postaci. Oczywiście możecie też śmiało zamienić je na drób… Składniki na sos tikka masala 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki lub 3 pomidory śliwkowe 1
Kategoria: Na obiad
Gulasz węgierski z wielu warzyw
Bazą tradycyjnego gulaszu węgierskiego jest duża ilość mięsa. Dlatego dodam do niego tak dużą ilość warzyw jak tylko się da. Podobnie kmin rzymski, który ma bardzo specyficzny aromat. Składniki około 300 g mięsa wołowego 2 duże czerwone papryki 1 pomidor 2 marchewki 1 seler średniej wielkości 1 por 2 cebule 3
Burgery z soczewicy czerwonej
Przychodzi taki czas kiedy macie ochotę na fast food, ale nie koniecznie ociekający tłuszczem. Załużmy, że nie nie macie po drodze do maka a jedzenie z supermarketu nie wchodzi w grę… Moja propozycja to błyskawiczne burgery z soczewicy czerwonej. Składniki 1,5 szklanki soczewicy czerwonej 1 burak czerwony 3 marchewki 1 cebula kilka
Jak bezpiecznie przygotować kanie?
Moja znajomość grzybów sprowadza się do prawdziwków i muchomora czerwonego. Pozostałe gatunki ignoruję albo pytam eksperta (czyli moją mamę) czy są jadalne. Przygotowanie Na początku sprawdzamy czy razem z kanią nie przynieśliśmy do domu ślimaków i małych robaczków. Następnie sprawdzamy czy nasze okazy nie są trujące! Poniżej znajdziecie kilka wskazówek
Kimchi – kiszona kapusta po koreańsku
Kimchi to tradycyjne danie koreańskie, które zaciekawiło mnie formą przygotowania. Można porównać ten proces do kiszenia kapusty, jednak w kuchni koreańskiej używa się innych warzyw. Kimchi jada się jako dodatek do większości potraw. Kimchi przygotowuje się na wiele sposobów, najczęściej z kapusty pekińskiej, mąki ryżowej i przypraw takich jak
Zapiekanka z batatów z warzywami i rukolą
Dlaczego zakochałam się w batatach? Oto kilka powodów dla których warto jeść te słodkie ziemniaki! Są mało skomplikowane w przygotowaniu, wystarczy je obrać, pokroić i wstawić do piekarnika lub ugotować. Można dodawać je niemal do wszystkiego: zup, sosów, dań głównych a nawet zrobć z nich deser! Według badań, bataty
Burrito meksykańskie – jak zrobić?
Burrito kojarzone z kuchnią meksykańską, nie jest tak bardzo popularne w Meksyku. Składa się z pszennej tortilli nadzianej pastą z fasoli i mięsem. W Meksyku burrito jest mniejsze i ma zaledwie kilka składników. Największą sławą cieszy się w Stanach Zjednoczonych, tam do tortilli dodaje się guacamole, czyli pastę z avocado,
Bób z sosem koperkowo-czosnkowym
Bób z sosem koperkowo-czosnkowym to zaraz po pasztecie z cukinii, jedno z moich ulubionych dań. Ma dużo białka, można jeść go na zimno, ciepło, sam lub z czymkolwiek, a i tak będzie wyśmienity. Dopiero rozkręcam się z przepisami na bób, więc uważajcie! Najbardziej lubię bób ugotowany i posolony, jedzony
Gołąbki bez zawijania
Krucha młoda kapusta i sos pomidorowy z dodatkiem ziół, to mój przepis na udane gołąbki. Te tradycyjne są robione z kaszą, pieczarkami i owijane liśćmi kapusty. Jednak młoda kapusta jest na tyle krucha, że postanowiłam dodać ją do farszu. Składniki na gołąbki bez zawijania 1 mała młoda kapusta 500
Zapiekanka ziemniaczana z indyjskim sosem
Po ostatniej wizycie w krakowskim barze wegańskim Momo, wpadł mi do głowy pomysł na przepis. Inspirowany kuchnią indyjską. Indyjski sos z masła orzechowego 3 łyżki masła orzechowego pół cytryny szczypta kuminu pół szklanki passaty pomidorowej albo przecieru z pomidorów łyżeczka cukru trzcinowego (o ile samo masło już nie jest