Ciasto z rabarbarem i truskawkami – z zaskakującym składnikiem

Lubicie rabarbar? Jeśli nie, ten przepis jest dla Was. Jeśli tak, ten przepis tym bardziej jest dla Was… Składniki 2,5 szklanki mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka jogurtu naturalnego (ja używam typu greckiego) 4 jajka 0,5 szklanki ksylitolu lub cukru brązowego 1 kostka margaryny 3-4 łodygi rabarbaru

Podziel się:

Szarlotka w kratkę na kruchym cieście

To wynalazek francuskiego szefa kuchni, a dokładnie Marie-Antoine Carême. Kulinarny geniusz odważnie łączył smaki i ukrywał różne potrawy w tym samym daniu. Nazwa szarlotka dedykowana jest księżnej Charlotcie, późniejszej carycy.   Ciasto, które przygotowałam nie jest typową polską szarlotką. Za przykładem mistrza, postanowiłam dodać do niego banany i gruszkę. Dzięki temu

Podziel się:

Paluszki z sezamem

Zastanawialiście się kiedyś skąd się wzięła jedna z najbardziej popularnych przekąsek? Powszechnie nazywana paluszkami?   Przygotowałam dla Was przepis na 2 sposoby: paluszki z sezamem paluszki bezkidzkie – trochę przypominają w smaku znane ciasteczka   Historia pluszków Jak to zwykle bywa, zawsze jest spór odnośnie tego kto był pierwszy. Tak

Podziel się:

Babka piaskowa dwukolorowa na Wielkanoc

Jeśli chcecie zrobić babkę, która uda się na 100% to zapiszcie sobie ten przepis. Robię ją co roku na Wielkanoc i każdy jest zachwycony. Niestety trudno mi przekonać rodzinę do ograniczenia cukru. Musiałam więc pójść na pewne kompromisy.   Składniki 4 jajka pół szklanki cukru trzcinowego lub ksylitolu 1 szklanka

Podziel się: