Gulasz z soczewicy

Ten przepis jest idealny nie tylko wegetarian, ale też alergików i osób intensywnie uprawiających sport. Dostarcza wartościowe białko, a przy tym jest prosty i szybki w przygotowaniu.

 

Składniki


  • 2 szklanki soczewicy czerwonej
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 2 duże pomidory
  • 1 puszka kukurydzy
  • 2 cebule czerwone
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • kmin rzymski – wedle upodobania
  • 1 łyżka papryki wędzonej
  • oregano
  • odrobina papryczki chili (może być też pieprz cayenne)
  • łyżeczka kurkumy
  • odrobina masła klarowanego lub oleju kokosowego

Soczewicę wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy max. 15 minut (zgodnie z opisem na opakowaniu). Warzywa kroimy i dusimy na patelni. Na końcu dodajemy przyprawy. Całość mieszamy z soczewicą.

Smacznego!

Podziel się:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *