Gulasz węgierski z wielu warzyw

Bazą tradycyjnego gulaszu węgierskiego jest duża ilość mięsa. Dlatego dodam do niego tak dużą ilość warzyw jak tylko się da. Podobnie kmin rzymski, który ma bardzo specyficzny aromat.

Składniki


  • około 300 g mięsa wołowego
  • 2 duże czerwone papryki
  • 1 pomidor
  • 2 marchewki
  • 1 seler średniej wielkości
  • 1 por
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 pietruszka
  • natka pietruszki
  • masło klarowane do smażenia
  • 1 szklanka wody

Przyprawy

  • sól – według uznania około 1 duża łyżka
  • 2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • pieprz czarny – łyżeczka
  • papryka wędzona – 2 łyżeczki
  • łyżka sosu sojowego
  1. Mięso posypujejemy solą i pieprzem i smażymy przez chwilę z czosnkiem w wysokim garnku. Zalewamy wodą, dolewamy sos sojowy i zostawiamy, aż się poddusi.
  2. Warzywa kroimy i smażymy w wysokim garnku w następującej kolejności: cebula, por, marchew, pietruszka, seler, papryka, pomidor, czosnek. Zalewamy je wodą i dodajemy do mięsa z sosem, który wytworzył się podczas duszenia. Chodzi o to, żeby mięso było przykryte i nie zrobiło się zbyt twarde. Soki z warzyw powinny je zamarynować i zmiękczyć. Resztą zajmą się przyprawy, głównie kmin i papryka wędzona.
  3. Całość gotujemy razem z przyprawami około 45 minut, aż otrzymamy gęsty gulasz.

Smacznego!

Podziel się:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *