Gołąbki bez zawijania

Krucha młoda kapusta i sos pomidorowy z dodatkiem ziół, to mój przepis na udane gołąbki.  Te tradycyjne są robione z kaszą, pieczarkami i owijane liśćmi kapusty. Jednak młoda kapusta jest na tyle krucha, że postanowiłam dodać ją do farszu.

 

Składniki na gołąbki bez zawijania


  • 1 mała młoda kapusta
  • 500 g chudego mięsa z szynki lub łopatki
  • 2 szklanki ugotowanego ryżu lub 1 torebka
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • olej do smażenia

Składniki na sos pomidorowy


  • 1 słoiczek passaty pomidorowej
  • 1 łyżka śmietanki 30%
  • 1 ząbek czosnku
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • 1 duża łyżka oregano
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • pół cytryny lub limonki
  1. Kapustę ścieramy na tarce o grubych oczkach lub siekamy. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę i podsmażamy aż uzyska złocisty kolor.
  2. Mięso mieszamy z ugotowanym ryżem, jajkami i uprażoną cebulką z czosnkiem. Dodajemy przyprawy i formujemy małe kotelciki. Obsmażamy krótko na patelni.
  3. Passatę mieszamy z przyprawami i czosnkiem i śmietanką, następnie wyciskamy sok z cytryny.
  4. Kotleciki układamy w brytwankach i staramy się zachować odstęp. Polewamy przygotowanym wcześniej sosem i opruszamy ziołami.
  5. Pieczemy godzinę w 180 stopniach.

Smacznego!

Podziel się:

One thought on “Gołąbki bez zawijania

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *