Gofry z bitą śmietaną

Wiecie kto zrobił pierwszego gofra? Ja nie, a szkoda bo miałam ochotę coś o tym napisać.

Zawsze tak robię kiedy brakuje mi pomysłu na wstępny opis do przepisu. Kiedyś pisałam na przykład o chipsach. A dziś po prostu podzielę się najlepszą wersją przepisu na gofry jaką znam. Ciasto jest wyrośnięte i chrupiące. Jeśli ktoś wie skąd wzięły się pierwsze gofry, proszę o komentarz.

 

Składniki ciasta na gofry z bitą śmietaną i jagodami


  • 2 szklanki mleka
  • pół szklanki oleju
  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • szczypta soli

  1. Najpierw mieszamy wszystkie składniki w proszku. Następnie dolewamy olej i wbijamy 2 żółtka. Całość miksujemy aż ciasto uzyska gęstą konsystencję.
  2. Ubijamy białka na sztywną pianę. Polecam zrobić to przy pomocy blendera i końcówki do ubijania białek. Jak sprawdzić czy piana z białek jest gotowa? Spróbujcie delikatnie przekręcić miskę, nachylić ją i obserwować czy piana wylatuje. Jeśli jest ubita, można nawet trzymać miskę do góry nogami i nie ma obawy, że coś wypadnie.
  3. Dodajemy ubite białka do ciasta, robimy to bardzo powoli. Mieszamy.
  4. Nagrzewamy gofrownicę. Można posmarować ją delikatnie olejem, przy pomocy pędzelka lub wacika. Dzięki temu pierwsze gofry się nie skleją i nie będą przywierały do gofrownicy.
  5. Ubijamy bitą śmietanę i myjemy owoce.
  6. Upieczone gofry smarujemy śmietaną i posypujemy owocami.

Smacznego!

Podziel się:

2 thoughts on “Gofry z bitą śmietaną

  1. Nie wiemy kto zrobił pierwszego ale na pewno był to mieszkaniec współczesnej Belgii (pytanie tylko czy Walon Czy Flamand) Nie wiem czy wiesz ale pokazałaś nam jak zrobić Gaufres de Bruxelles – które królują na stołach i fastfoodach na świecie natomiast w samej Belgii za najlepszego gofra uchodzi Gaufres de Liège – jest świetny ale nie potrafię go zrobić 🙂 czy podejmiesz to wyzwanie?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *