Gofry w polewie czekoladowej

Gofry kojarzą mi się z zapachem dzieciństwa: chrupiące, z bitą śmietaną i owocami. Razem z braćmi potrafiłam zjeść ich każdą ilość. Kiedy udało się ubłagać mamę żeby zrobiła ciasto, zarzekała się że nie będzie ich piec. Kiedy się najedliśmy i tak zostawała z tym sama. Dziś zrobiłam dla Was gofry w wersji de luxe: z polewą czekoladową, rodzynkami i sezamem.

 

Składniki


  • 2,5 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki wody
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 1/3 szklanki oleju
  • łyżeczka cukru trzcinowego lub ksylitolu

 

Masa czekoladowa


  • 2 banany
  • łyżeczka masła orzechowego
  • 3 duże łyżki kakao
  • szczypta cynamonu

Wszystkie składniki z wyjątkiem białek, wkładamy do miski i miksujemy na gładką masę. W zależności od konsystencji ciasta, możecie dolać więcej mleka.

Białka ubijamy na sztywno i dodajemy na samym końcu. Całość delikatnie mieszamy.

Tak przygotowane ciasto, wlewamy do mocno rozgrzanej gofrownicy.

W międzyczasie przygotowujemy masę. Wszystkie składniki miksujemy i wkładamy do lodówki.

Gotowe gofry polewamy masą i posypujemy orzeszkami.

Smacznego!

Podziel się:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *